Skoči do osrednje vsebine

Medgeneracijska solidarnost je nepogrešljivi del družbe blagostanja

Predsednik vlade Robert Golob nadaljuje pogovore s civilno družbo. Tokrat se je z namenom krepitve medgeneracijske solidarnosti, ki temelji na socialni povezanosti med generacijami in izmenjevanju različnih oblik podpore, prvič sestal s predstavniki mladih oziroma starejših.

Srečanja s premierjem so se udeležili člani Medgeneracijske koalicije Mekos, to so Zveza društev upokojencev Slovenije, študentska in dijaška organizacija (ŠOS in DOS) ter Mladinski svet Slovenije (MSS). Osrednjo pozornost so posvetili prednostnim temam vlade s področja medgeneracijskega zavezništva. Naslovili so duševno zdravje mladih, štipendije, usklajevanje pokojnin, dolgotrajno oskrbo in digitalizacijo za obe skupini.

Predstavniki mladih in predsednik vlade so si bili enotni, da bi v preventivne zdravstvene oz. sistematske preglede vključili stanje na področju duševnega zdravja. "Duševno zdravje mladih zahteva takojšnje in odločno ukrepanje," je pozive mladih podprl predsednik vlade. Dodal je, da bo vlada prednostno obravnavala tudi dvig štipendij ter možnost združljivosti državnih in Zoisovih štipendij. Ti se po obstoječi zakonodaji izključujeta, kar pomeni, da je nadarjeni posameznik iz socialno šibkejšega okolja upravičen do le ene od dveh štipendij.

Na področju starejših bo vlada najprej razrešila vprašanje decembrske izredne uskladitve pokojnin. Predvidoma oktobra, ko bodo znana pričakovanja delovnih aktivnih, bi se pogovori o tem znova nadaljevali. Premier je Zdus pozval k posredovanju vsebinskih predlogov za ureditev sistema dolgotrajne oskrbe in k prijavi upokojencev na poseben javni razpis, ki ga v luči blaženja energetske draginje pripravlja vlada.

Medgeneracijsko zavezništvo je ključni element javnega sistema blaginje in aktualna tema sodobnih družb, zato je eden od petih stebrov programskega dela koalicijske pogodbe. Premier je po prvem medgeneracijskem srečanju poudaril, da si vlada RS, tako kot starejši in mladi, želi skupnega naslavljanja izzivov obeh skupin in napovedal preoblikovanje obstoječega urada za mladino v novo ministrstvo za medgeneracijsko solidarnost. To predvideva tudi novi zakon o vladi.