Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na Krasu napovedal ukrepe za sanacijo škode in preprečevanje požarov

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v nedeljo, 24. julija 2022, tretjič obiskal požarno območje na goriškem Krasu, kjer se je seznanil z aktualnimi razmerami in srečal z župani prizadetih občin.

Po pogovoru z njimi je optimistično dejal, da je ogenj končno pod nadzorom: "Sledila bo postavitev požarne straže, katere breme bo za občino Miren–Kostanjevica prevzela država. Po zakonodaji je namreč to dolžnost občine." Požrtvovalnim gasilkam in gasilcem je pri obvladovanju požara včeraj pomagala tudi narava, saj je burja pihala v pravo smer, pomoč je bila prisotna tudi iz zraka.

Premier je po ogledu požarišča naznanil, da se bo že v tem tednu začel izvajati celovit popis škode tako na osebnem in javnem premoženju, kot na zemljiščih in gozdovih. "Občanke in občani bodo prek občin pozvani, naj prijavijo škodo, Zavod za gozdove Slovenije pa bo ocenil škodo na gozdovih," je izpostavil.

Kot je še napovedal dr. Golob, bomo najpozneje jeseni pristopili k ambicioznemu in obsežnemu preventivnemu načrtu za preprečevanje bodočih požarov takšnega obsega. Kot država potrebujemo sistemsko nadgradnjo organizacije in opremljenosti vse bolj pomembnega področja zaščite in reševanja.

Dva dni pred tem je predsednik vlade ob drugem obisku regijskega štaba civilne zaščite opravil odločilno vlogo pri koordinaciji in delovanju celotne obrambno-zaščitne strukture države pri kriznem upravljanju največjega požara v zgodovini. Po njegovem posredovanju so namreč v sistem poveljevanja enakovredno vključili tudi Vipavsko dolino, ki je bila v petek, 22. julija, prvič ogrožena. Vzpostavljeno tesno regijsko sodelovanje je privedlo do pripravljenosti na vseh ravneh in obeh straneh kraškega grebena.

Predsednik vlade je 22. julija obiskal tudi zbirne evakuacijske centre v Bukovici in Šempetru pri Novi Gorici. Množico ljudi je nagovoril, pomiril in opogumil ter napovedal obsežno akcijo gašenja iz zraka in sečnje na tleh.