Skoči do osrednje vsebine

Vlada meni, da je sklep o nedopustnosti referenduma o noveli Zakona o nalezljivih boleznih skladen z ustavo

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela mnenje o zahtevi za oceno ustavnosti Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (zahteva), ki jo je 19. julija 2022 na Ustavno sodišče vložilo Združenje v Gibanju OPS – Osveščeni prebivalci Slovenije (pobudnik).

Vlade meni, da je sklep o nedopustnosti referenduma skladen z ustavo, ker zakon, glede katerega je bil sklep o nedopustnosti referenduma sprejet, odpravlja protiustavnost.

Vlada poudarja, da je Ustavni zakon o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave Republike Slovenije (Ustava), med drugim, spremenil 90. člen Ustave, ki od tedaj določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost. Pred to spremembo Ustava ni določala izrecne prepovedi razpisa referenduma o posameznih vprašanjih, ki se urejajo z zakonom. Državni zbor je v zvezi z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB-D) presojal, ali gre z vidika materialnega kriterija za zakon, ki ga je mogoče uvrstiti v kategorijo zakonov, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost, pri čemer je upošteval ureditev prepovedi zakonodajnega referenduma, ustavnosodno prakso in tudi gradiva iz ustavnorevizijskega postopka za spremembo 90. člena Ustave.

Glede na navedeno vlada Ustavnemu sodišču predlaga, naj zahtevo zavrne kot neutemeljeno.

Vir: Ministrstvo za zdravje