Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo predal posebno materialno pomoč Ukrajini

Ob 10. uri je bila iz Državnega logističnega centra Roje odpremljena posebna materialna pomoč Ukrajini.

Skladno z zaprosilom za mednarodno pomoč, preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite, je Slovenija Ukrajini ponudila materialno pomoč v obliki 10 kosov detektorjev kovin, 10 kosov zaščitno–neprebojnih jopičev, 10 kosov zaščitnih vizirjev in 10 kosov zložljivih lopatk. Vrednost te pomoči skupaj s prevozom znaša 36.140,28 evra.

Materialno pomoč za razminiranje je, predstavnikom veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji Natalya Markevych in Bogdan Toroptsev, predal minister za obrambo Marjan Šarec. Dogodka ob odpremi so se udeležili tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Olga Andrejek in vodja Državnega logističnega centra Erik Pagon.

Slovenija je Ukrajini preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite do sedaj že nudila materialno pomoč. Na podlagi preteklih sklepov Vlade Republike Slovenije je zagotovila: 

  • materialno pomoč v obliki spalnih vreč, škornjev, dizelskih generatorjev, rokavic in mask v višini 163.000 evrov.
  • materialno pomoč v obliki mobitelov, računalniške opreme, bencinskih agregatov, anten in kablov.

Dodatno je Slovenija zagotovila tudi materialno pomoč Slovaški v obliki spalnih vreč, dizelskih generatorjev, odej in mask, v višini 379.775 evrov. Tudi ta pomoč je bila prepeljana preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite.

V Državnem logističnem centru v Rojah smo zagotovili zbiranje in prevoze zbrane humanitarne pomoči s strani nevladnih organizacij (Rdeči križ Slovenije, Zveza reševalnih psov Slovenije, Slovenska filantropija), občin in podjetij. Skupaj je bilo preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite v 12 konvojih z 19 tovornimi vozili prepeljanih 177.343 kg oziroma 759,7 m3 materialne pomoči. Slednja se zbira v logističnem centru Evropske unije v Romuniji, od tam pa je prepeljana v Ukrajino. Skupna vrednost pomoči je do sedaj ocenjena na 1.217.507,4 evra.

Naštete osebe stojijo v polkrogu zraven razstavljene opreme in pred tovornjakom.

Minister za obrambo Marjan šarec, državni sekretar Rudi Medved, direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Olga Andrejek, vodja DLC Roje Erik Pagon s predstavniki veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji. | Avtor: Neja Pavlica

1 / 3