Skoči do osrednje vsebine

Srečanje mag. Karin Žvokelj z generalnim direktorjem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

V okviru generalne skupščine držav članic Svetovne organizacije za intelektualno lastnino je 16. julija v Ženevi potekalo srečanje delegacije Republike Slovenije z generalnim direktorjem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino Darenom Tangom.

Slovensko delegacijo sta sestavljali predstavnici slovenskega urada za intelektualno lastnino, direktorica mag. Karin Žvokelj in Špela Kučan, ter vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi mag. Anita Pipan, na strani Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization – WIPO) pa poleg generalnega direktorja Tanga še predstavniki oddelkov sekretariata, v okviru katerih se načrtuje in izvaja sodelovanje z regionalnimi in nacionalnimi uradi.

Generalni direktor WIPO Daren Tang je uvodoma toplo pozdravil slovensko delegacijo in izrazil zadovoljstvo glede dosedanjega sodelovanja, ki ga je naša država razvila z WIPO. Direktorica urada mag. Žvokelj pa je generalnega direktorja seznanila z najnovejšimi dejstvi o sistemu intelektualne lastnine v naši državi ter z načrtovanimi ključnimi projekti in pričakovanji glede sodelovanja z WIPO.

V tem oziru je direktorica generalnega direktorja Tanga za prihodnje leto povabila na obisk v Slovenijo, med drugim tudi k udeležbi na dogodku Dan inovativnosti 2023. Generalni direktor WIPO lahko kot glavni govorec iz prve roke in multilateralnega vidika predstavi pomen dobro delujočega ekosistema pravic intelektualne lastnine za inovatorje, ustvarjalce, mala in srednja podjetja in zagonska podjetja, s poudarkom na opolnomočenju žensk in mladih. Generalni direktor se je vabilu z veseljem odzval.

63. zasedanje skupščin držav članic WIPO in 55. generalna skupščina WIPO bosta sicer potekala vse do 22. julija. Generalna skupščina se je pričela prejšnji četrtek z uradnimi izjavami držav članic.

V uradni izjavi je direktorica urada med drugim predstavila ključne projekte slovenskega urada, ki zagotavljajo konkretno podporo malim in srednje velikim podjetjem, in našo osredotočenost na mlade podjetnike, inovatorje, skupnost zagonskih podjetij in ustvarjalce. Dodala je, da digitalizacija in umetna inteligenca ostajata prednostni temi interesa Slovenije. Poleg tega Slovenija posebno pozornost namenja zmanjševanju razlik med spoloma, zato se osredotoča na udeležbo žensk v sistemu intelektualne lastnine.

Slovenija letos obeležuje 30 let članstva v organizaciji Združenih narodov in s tem tudi v WIPO, lani pa smo ob obeleženju 30-letnice slovenskega urada za intelektualno lastnino pripravili več namenskih dogodkov za nadaljnje spodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti, učinkovitega in mednarodno primerljivega sistema varstva intelektualne lastnine, razvoja kulture in industrije, povečanja konkurenčnosti in izboljšanja kakovosti življenja.