Skoči do osrednje vsebine

V Ženevi se je pričela generalna skupščina Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino Daren Tang je v otvoritvenem nagovoru delegate pozval, naj si še naprej prizadevajo za preoblikovanje intelektualne lastnine v močan katalizator za delovna mesta, naložbe, rast podjetij in gospodarski razvoj.
Direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj in veleposlanica in stalna predstavnica Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov v Ženevi mag. Alenka Pipan na generalni skupščini..

Direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj in veleposlanica in stalna predstavnica Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov v Ženevi mag. Alenka Pipan na generalni skupščini | Avtor: Svetovna organizacija za intelektualno lastnino

1 / 2

Na 63. Zasedanjih skupščin držav članic Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization – WIPO), ki potekajo hkrati z generalno skupščino od 14. do 22. julija 2022, sodeluje približno 900 delegatov iz 193 držav članic WIPO, kar je največje število od začetka pandemije leta 2020.

Slovenijo na generalni skupščini zastopata direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj in veleposlanica in stalna predstavnica Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi mag. Anita Pipan.

Delegati bodo obravnavali delo organizacije WIPO v luči močne rasti dejavnosti, povezanih z intelektualno lastnino in inovacijami, ter vse večje globalizacije intelektualne lastnine.

»Invazija na Ukrajino. Globalna inflacija. Motnje v verigah preskrbe s hrano in energijo. Naše globalne razmere ostajajo izjemno zahtevne. Toda kljub tem izzivom se ne moremo ozirati nazaj ali ustaviti svojega dela pri oblikovanju prihodnosti globalnega ekosistema intelektualne lastnine,« je ob pozdravu delegatom dejal generalni direktor Tang. Dodal je, da si mora celotna skupnost še naprej prizadevati, da bi intelektualno lastnino iz tehnične vertikale, zanimive le za strokovnjake, spremenili v močan katalizator za delovna mesta, naložbe in razvoj, ki podpira inovatorje in ustvarjalce po vsem svetu. Mednarodne prijave patentov, blagovnih znamk in modelov, vložene prek organizacije WIPO, so sicer leta 2021 dosegle rekordno raven.

Organizacija WIPO se bo v prihodnjih letih osredotočila predvsem na demistificiranje intelektualne lastnine za ljudi po vsem svetu z novimi načini sodelovanja; združevanje svetovne skupnosti intelektualne lastnine za izmenjavo idej, oblikovanje praks in reševanje globalnih izzivov; zagotavljanje storitev, podatkov in znanja za pomoč lastnikom podjetij in oblikovalcem politik; ter izvajanje učinkovitih in konkretnih projektov na terenu, ki inovatorjem in ustvarjalcem omogočajo uporabo intelektualne lastnine za rast in razvoj.