Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob s kanclerjem Zvezne republike Nemčije Olafom Scholzem o nujnosti iskanja skupnih rešitev za zagotavljanje energetske varnosti

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v Berlinu srečal s kanclerjem Zvezne republike Nemčije Olafom Scholzem. Ena ključnih tem pogovorov je bilo vprašanje energetske krize, povezane z vojno v Ukrajini ter posledično nujnosti zagotavljanja energetske varnosti.

Kot je po srečanju z nemškim kanclerjem poudaril predsednik slovenske vlade, je "energetska kriza danes prednostna tema EU, nobena individualna rešitev pa ni boljša od evropske." Dodal je, da lahko v Evropi rešitve za energetsko krizo in prihajajočo zimo najdemo le skupaj in izpostavil, da lahko tudi v primeru izpada dobave iz Rusije zimo prebrodimo brez redukcij: "Gre za zelo zahteven cilj, toda skupaj ga lahko dosežemo."

Slovenija se pri vprašanju energetske oskrbe zavzema za solidarnost, ki bo temeljila na prostovoljnih ukrepih. Sogovornika sta zato posebej naslovila spodbujanje investicij v zeleni prehod in alternativne vire za zagotavljanje energetske varnosti. "Narediti moramo vse, da zmanjšamo odvisnost od fosilnih goriv, pri čemer so izjemnega pomena vlaganja v solarno in vetrno energijo," je v Berlinu povedal dr. Golob.

Pogovor med slovenskim premirjem in nemškim kanclerjem je tekel tudi o nadaljevanju jasne evropske perspektive. Predsednik vlade je ob tem ponovil stališče Vlade RS, da je treba v okviru širitvenega procesa EU posebno pozornost nameniti Zahodnemu Balkanu. Nadaljevanje evropske širitvene politike na države Zahodnega Balkana je po njegovih besedah najboljše zagotovilo za varnost, stabilnost in napredek regije.

Prav zato moramo poiskati načine, kako pospešiti procese v teh državah, ki pomembnejših premikov na tem področju niso dosegle več kot 20 let. "To obdobje je predolgo. Poiskati moramo male zmage, uspehe, s katerimi bomo te države lahko nagradili, ko bodo delale korake v pravo smer", je sklenil dr. Golob in pozdravil nadaljevanje Berlinskega procesa.

Sogovornika sta se zavzela za nadaljnjo krepitev dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja. Lani je bila blagovna menjava med državama namreč rekordna in je presegla 13 milijard evrov. Kot je dejal predsednik vlade, je Nemčija med najpomembnejšimi prijateljicami in zaveznicami Slovenije vse od osamosvojitve dalje, prav tako med državama ni odprtih vprašanj.

Po srečanju z nemškim kanclerjem so se predsednik vlade z delegacijo in minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer, ki je dr. Goloba spremljal na obisku v Berlinu, na delovnem kosilu sešli s predstavniki vodilnih nemških energetskih podjetij. Izmenjali so poglede na aktualne razmere v energetskem sektorju.