Skoči do osrednje vsebine

Predsednica Republike Kosovo Slovenski vojski podelila predsedniško vojaško odlikovanje

Predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani – Sadriu, ki je v Sloveniji na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja na dvodnevnem uradnem obisku, je Slovenski vojski danes podelila najvišje predsedniško vojaško odlikovanje. Ob tej priložnosti jo je na Ministrstvu za obrambo sprejel minister Marjan Šarec.

Minister za obrambo Marjan Šarec in predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani sta odnose med državama na obrambnem področju ocenila kot dobre. Ob tem je minister Šarec dejal, da je Slovenija zelo ponosna na naš prispevek v sile Kforja, k varnosti Kosova in širše, k regionalni varnosti. Medalja, ki jo je predsednica dr. Osmani danes podelila Slovenski vojski po 22 letih njenega delovanja na Kosovu, je znak priznanja našim naporom s strani Kosova, je dejal minister. Ob tem je poudaril, da Slovenija ostaja zavezana varnosti Kosova in celotne regije Zahodnega Balkana.

Predsednica Republike Kosovo dr. Vjosa Osmani je Slovenski vojski podelila predsedniško vojaško medaljo, ki jo je sprejel namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč. Predsednica dr. Osmani je dejala, da je vez med Kosovom in Slovenijo zelo posebna, zlasti od leta 2000, ko je kot del mirovne operacije na Kosovu začel delovati prvi kontingent Slovenske vojske. »Hvaležni smo in bomo za vaš prispevek k miru in stabilnosti. Z nami ste bili v nekaterih zelo težkih časih, vključno z izgradnjo naše države,« je poudarila predsednica in se v imenu prebivalcev Kosova zahvalila za prispevek Slovenije, pogum in humani duh Slovenske vojske ter vsem njenim 9.470 pripadnicam in pripadnikom, ki so v zadnjih 22 letih delovali oziroma delujejo na tem območju. Kot je dejala, ima Slovenija v zgodovini Kosova zelo posebno mesto. Ob tem je poudarila, da sta nadaljevanje in krepitev obrambno-vojaškega sodelovanja med republikama zelo dobrodošla in potrebna zaradi razmer v Evropi in širše.

Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč se je predsednici Kosova zahvalil za odlikovanje. Kot je dejal, je večina pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske opravljala vojaške naloge, nekateri tudi po večkrat, naše izkušnje pri tem pa so zelo dobre. Tudi to je po mnenju generalmajorja Urbanča potrditev odličnega sodelovanja med republikama.