Skoči do osrednje vsebine

Prvi dvostranski obisk ministrice Fajon v Berlinu

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na prvem dvostranskem obisku v Berlinu srečala z ministrico za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije Annaleno Baerbock. Razpravljali sta o aktivnostih za krepitev dvostranskih odnosov s poudarkom na strateškem dialogu med državama in podpisali Akcijski načrt za obdobje 2022-2024. Med temami pogovorov je bila tudi vojna v Ukrajini in sodelovanje v projektih humanitarne pomoči državi, širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, Stockholmska pobuda za neširjenje jedrskega orožja in podnebne spremembe.

"Moj prvi dvostranski obisk v Berlinu po prevzemu funkcije je pomembno simbolno sporočilo, da je slovenska zunanja politika usmerjena v jedro Evrope, da smo zavezani temeljnim evropskim vrednotam in spoštovanju vladavine prava. Slovenija in Nemčija delita poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti in imamo odlične dvostranske odnose. Nemčija je tudi najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Odlično sodelujemo tudi v okviru Evropske unije in drugih mednarodnih forumih. Z nemško zunanjo ministrico naju povezuje tudi to, da sva prvi ženski zunanji ministrici v Sloveniji in Nemčiji. Zavzemava se za enakost spolov skozi zunanjepolitične aktivnosti kot tudi za podporo širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan," je po srečanju z nemško zunanjo ministrico poudarila zunanja ministrica Fajon. 

Ministrici Fajon in Baerbock sta izmenjali poglede na aktivnosti EU v zvezi z vojno v Ukrajini in njene posledice, predvsem na področju soočanja z energetsko in prehransko krizo, kjer obe državi podpirata skupne ukrepe Unije. Spregovorili sta o konkretnih predlogih za skupne projekte razvojne pomoči Ukrajini, zlasti na področju nudenja psihosocialne pomoči za ukrajinske begunce, rehabilitacijo ranjencev in razminiranje, kjer slovenski ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti lahko prispeva z izkušnjami. 

Ministrici sta podpisali Skupni akcijski načrt med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo za obdobje 2022-2024, v katerem so opredeljene aktivnosti za sodelovanje obeh držav na različnih področjih skupnega interesa, od zunanje politike, razvojnega sodelovanja, okolja, gospodarstva, do kulture itd. Ravno slednja pomembno prispeva h krepitvi odnosov med Slovenci in Nemci. Slovenija bo v letu 2023 častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma, kar bo še dodatno obogatilo kulturne vezi med Slovenijo in Nemčijo. 

Ministrica Fajon je nemški kolegici izrekla podporo Slovenije t.i. Stockholmski pobudi o neširjenju jedrskega orožja, ki je - glede na trenutne geostrateške razmere - velikega pomena. 

V okviru obiska v Berlinu se je ministrica Fajon sestala tudi s predstavniki Zveznega združenja nemške industrije.