Skoči do osrednje vsebine

Na Dunaju slovesno odprtje razstave: Družbeni prostori – Jože Plečnik v Ljubljani

V Arhitekturnem centru na Dunaju so 29. junija slovesno odprli razstavo "Družbeni prostori – Jože Plečnik v Ljubljani". Razstavo je odprla Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino, odlična poznavalka Plečnikovega življenja in dela ter vodja projekta vpisa Plečnikove Ljubljane na Unescov seznam svetovne dediščine.

Špela Spanžel je v govoru poudarila, da je Plečnikova arhitektura primer kulture gradnje, ki je v jeziku sodobnih teorij usmerjeno v dobrobit skupnosti in se odziva na podnebno krizo. Spregovorila je tudi tudi o vprašanjih varovanja in upravljanja Plečnikove dediščine in vse prisotne povabila v Ljubljano, kjer potekajo številni dogodki, povezani s Plečnikovim letom. Plečnikovo leto, ki ga Slovenija praznuje skupaj z Unescom, je med drugim namenjeno tudi komunikaciji vrednot, ki jih uteleša Plečnikova dediščina za vse nas.

Odprtje razstave na Dunaju je tako še en dogodek ob 150-letnici rojstva tega velikega slovenskega arhitekta. Plečnik se je rodil leta 1872 v Ljubljani, njegovo življenje pa je še kako povezano tudi z Dunajem. Že v času študija je sodeloval s slovitim arhitektom Ottom Wagnerjem in se odlikoval z vrsto pionirskih del moderne arhitekture, med njimi Zacherlovo hišo in cerkvijo Svetega duha.

Poseben pečat je aktualni razstavi na Dunaju dal priznani kanadski fotograf Geoffrey James. S svojo fotografijo se osredotoča na družbene in čutne vidike preobrazbe Ljubljane. Njegove fotografije ujamejo družbeno in duhovno dimenzijo v Plečnikovih delih, ki sicer ni običajen motiv dokumentarnih ali monumentalnih fotografij Plečnikovega opusa. In v tem smislu so fotografije sodobne. Kažejo odnose med arhitekturo, krajino in ljudmi, k občutenju prostora spodbujajo tudi gledalca.