Skoči do osrednje vsebine

Protokola o pristopu Kraljevine Švedske in Republike Finske k Severnoatlantski pogodbi

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela pobudi za sklenitev Protokolov o pristopu Kraljevine Švedske in Republike Finske k Severnoatlantski pogodbi ter ju poslala v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Slovenije.

Vlada za podpis Protokolov pooblašča dr. Roberta Goloba, predsednika vlade Republike Slovenije, v njegovi odsotnosti pa dr. Erika Kopača, veleposlanika in stalnega predstavnika Republike Slovenije pri zvezi Nato.

Kraljevina Švedska in Republika Finska sta eni izmed najtesnejših partneric Nata ter popolnoma interoperabilni z njegovimi oboroženimi silami. Zaradi spremenjenih varnostnih in političnih razmer, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino sta obe vladi pripravili poročilo o spremembah zunanjepolitičnega in varnostnega okolja. Pripravljeni poročili, ki ugotavljata prednosti članstva držav v Natu sta podprla tudi finski in švedski parlament ter širša javnost v obeh državah. Kraljevina Švedska in Republika Finska sta za članstvo v Natu uradno zaprosili 18. maja 2022.

Protokola o pristopu držav bosta predvidoma podpisana na vrhu voditeljev držav in vlad Nata, ki bo potekal v Madridu med 28. in 30. junijem 2022. Po podpisu protokolov se bosta Kraljevina Švedska in Republika Finska pričeli postopoma vključevati v aktivnosti Zavezništva.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve