Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave v Tokiu o Almi M. Karlin z naslovom "Končno Japonska!"

Veleposlaništvo RS v Tokiu je skupaj s Pokrajinskim muzejem Celje, nemškim kulturnim centrom OAG Haus ter veleposlaništvom Avstrije v Tokiu in Avstrijskim kulturnim forumom Tokio odprlo razstavo o Almi M. Karlin z naslovom "Končno Japonska!".

Z razstavo smo obeležili stoto obletnico prihoda znamenite pisateljice, novinarke in svetovne popotnice Alme M. Karlin na Japonsko ter trideseto obletnico vzpostavitve diplomatskih stikov med Slovenijo in Japonsko.
V uvodnem nagovoru je veleposlanica dr. Polak Petrič poudarila, da je treba Almo M. Karlin predstaviti kot svetovljanko in osebo, v kateri so združene zgodovine treh evropskih narodov – slovenskega, nemškega in avstrijskega. Gre za pomembno sporočilo Alme M. Karlin, posebej še v sedanjih časih, ko v Evropi divja vojna. Alma M. Karlin je bila tudi izjemna ženska, ki je bila pred svojim časom. Njeno delo želimo na Japonskem predstaviti tudi skozi prizmo spodbujanja enakosti spolov.
Odprtja so se udeležili ugledni gostje, med drugim avstrijska veleposlanica na Japonskem dr. Elisabeth Bertagnoli, predsedujoči parlamentarni skupini japonsko-slovenskega prijateljstva Aisawa Ichiro, Kanko Sone, generalni direktor za kulturne zadeve na Japonskem ministrstvu za zunanje zadeve, in Stefan Speidel, član upravnega odbora OAG – The German East Asiatic Society. Slavnostni govorniki so posebej izpostavili Almo M. Karlin kot državljanko sveta, ter njeno željo po znanju, njen pogum in odločenost.
Avtorica razstave Barbara Trnovec je izpostavila pomen Alme M. Karlin kot nosilke vrednot ter željo, da se Almo končno postavi ob bok največjih svetovnih popotnikov. Zbranim je predstavila njene izjemne dosežke – Karlin je svet je prepotovala na način, kot nihče pred njo, po vrnitvi s potovanja pa je s potopisi dosegla osupljiv mednarodni uspeh in prepoznavnost.
Odprtja razstave se je udeležil tudi direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, ki je zbranim predstavil drugi najstarejši slovenski muzej in njegove dragocenosti.  

Dogodka so se udeležili številni predstavniki diplomatske skupnosti na Japonskem, predstavniki kulturnih in izobraževalnih institucij ter Slovenci, ki živijo na Japonskem.