Skoči do osrednje vsebine

Sprejem od dnevu državnosti Republike Slovenije in 30. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko, 22. Junija 2022

Veleposlaništvo RS v Tokiu je dne 22. junija 2022 za diplomatsko skupnost, slovenske državljane in predstavnike japonskih institucij organiziralo sprejem ob dnevu državnosti in ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko. Dogodka se je udeležilo okrog 90 ljudi.

Veleposlanica dr. Polak Petrič je v pozdravnem nagovoru poudarila, da so politični odnosi med državama na izjemno visoki ravni, kar se odraža tudi v številnih obiskih visokih predstavnikov in sodelovanju na najvišji ravni v zadnjih nekaj letih. Obe državi delita poglede in interese glede pomembnih globalnih vprašanj, kot so boj proti podnebnim spremembam, obramba človekovih pravic, multilateralizem, implementacija aktivnosti na Zahodnem Balkanu in v Indopacifiški regiji. Veleposlanica je tudi čestitala vsem Slovenkam in Slovencem za njihov doprinos k prijateljstvu med obema državama. 

Sledil je nagovor predstavnika Zgornjega doma japonskega parlamenta in člana Japonsko-slovenske parlamentarne skupine prijateljstva poslanca Hirofumija Takinamija, ki zastopa prefekturo Fukui, in generalnega direktorja za Evropo v MZZ Japonske g. Hidekija Uyame. Oba sta čestitala Sloveniji za dan državnosti.

Namestnik ministrice za digitalno politiko g. Koichi Akaishi je ob koncu nazdravil veleposlanici dr. Polak Petrič, se ji zahvalil za opravljeno delo in poglobitev odnosov med državama ter ji zaželel veliko sreče v prihodnje. 

Program je s čarovniško predstavo z naslovom "30th Anniversary Special Magic" popestril Youri Terashima, slovensko in japonsko himno pa je uvodoma na klavir zaigrala znana japonska pianistka ga. Harumi Hanafusa.