Skoči do osrednje vsebine

Borut Šuklje (1958 - 2022)

Slovensko javnost je včeraj pretresla novica o smrti nekdanjega ministra in diplomata Boruta Šukljeta. V svoji izjemno bogati in uspešni karieri je bil politik - med drugim poslanec in dvakrat minister, veleposlanik, medijski človek, v zadnjih letih pa je deloval kot mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana ter kot publicist.
Borut Šuklje

Borut Šuklje | Avtor: Srđan Živulovič/BOBO 

Borut Šuklje se je rodil 24. junija 1958 v Ljubljani. Leta 1984 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti in po končanem študiju poučeval filozofijo in sociologijo na srednjih šolah.

Leta 1990 je bil izvoljen v takratno republiško skupščino na listi Socialistične stranke Slovenije, kasneje pa je postal član Liberalne demokracije Slovenije.

Med letoma 1990 in 1992 je bil programski direktor RTV Slovenija. Maja 1992 pa je bil imenovan za ministra za kulturo v prvi Drnovškovi vladi. Med leti 1994 in 1997 je opravljal funkcijo direktorja Urada Vlade RS za informiranje, kot eden najtesnejših sodelavcev takratnega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška je v letih 1997 do 1999 opravljal funkcijo generalnega sekretarja vlade. V letih 1999 in 2000 je bil minister za notranje zadeve.

Svojo poklicno pot je nadaljeval kot slovenski veleposlanik v Beogradu. Po izteku mandata je deloval kot mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Slovenska javnost ga je v zadnjih letih lahko spremljala kot velikega poznavalca in aktivnega komentatorja aktualnega dogajanja doma in v mednarodni skupnosti, bil pa je tudi zelo cenjen in bran kolumnist številnih slovenskih medijev.