Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan boja proti ponaredkom

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti ponarejanju in piratstvu. Najnovejša raziskava Urada Evropske unije za intelektualno lastnino kaže, da je v zadnjem času v Sloveniji 37 % mladih, starih med 15 in 24 let, namenoma kupilo ponaredek, 20 % pa jih je zavestno dostopalo do piratskih vsebin.

Številke za Slovenijo so nekoliko nižje od povprečja Evropske unije, kjer je pod podatkih raziskave več kot polovica (52 %) vprašanih Evropejcev, starih med 15 in 24 let, v zadnjem letu na spletu namerno ali po naključju kupila vsaj en ponarejen izdelek, tretjina (33 %) pa jih je dejala, da so dostopali do digitalnih vsebin iz nezakonitih virov. Glavna razloga za nakup ponaredkov in digitalno piratstvo ostajata cena in razpoložljivost, vse pomembnejša pa sta tudi vpliv sovrstnikov in družbe. Vsak deseti anketiranec je omenil priporočila vplivnežev ali znanih oseb. Mladi najpogosteje namerno kupujejo ponarejena oblačila in dodatke, obutev, elektronske naprave ter higienske pripomočke in  kozmetiko. Glavna vrsta piratskih vsebin so bili filmi in televizijske serije ter glasba.

Med pandemijo covida-19 je tudi med slovenskimi potrošniki narasel delež nakupovanja preko spleta. Med njimi je premalo prisotno zavedanje, da je nakupovanje pri nepreverjenih trgovcih iz tretjih držav z vidika ponarejenega blaga še posebej rizično, saj se s takimi izdelki na spletu ogroža zdravje in varnost, financira organiziran kriminal, prav tako pa so ogroženi osebni podatki.

Pri nakupu preko spleta uporabljajte zaupanja vredna spletna mesta; preverite nedavne in verodostojne ocene ter uporabite zanesljive načine plačila.

O ponarejanju in piratstvu ter o tveganjih, ki ponarejeno in piratsko blago lahko pomeni za zdravje in varnost potrošnikov, lahko pridobite na spletnem mestu originalen.si, ki deluje pod okriljem Urada za intelektualno lastnino.