Skoči do osrednje vsebine

Minister Danijel Bešič Loredan: »Vsi vidimo enake težave, kar je dobro izhodišče.«

Minister je na današnjem sestanku s predstavniki zdravstvene nege ter s predstavniki primarne ravni postavil temelje za čvrsto sodelovanje.

Na dopoldanskem sestanku s predstavniki zdravstvene nege je minister uvodoma predstavil razloge za ustanovitev novega direktorata za zdravstveno nego. Skupaj z odgovornimi osebami na Ministrstvu za zdravje ga bo vzpostavila državna sekretarka Aleksandra Lah Topolšek.

V nadaljevanju so se udeleženci pogovarjali o področjih, ki jih je potrebno urediti. Poudarek je bil na kadrovski problematiki v zdravstvu in o skupnih ciljih na posameznih področjih. Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je dejala: »Pomembno je ugotoviti, kako kadre, ki so vse starejši, zadržati v zdravstveni negi in babištvu ter mlade navdušiti za te poklice.«

Minister Bešič Loredan: "O objektivnem stanju kadra v zdravstveni negi se še ne moremo pogovarjati, ker nihče v sistemu za področje zdravstvene nege teh podatkov ne pozna. Najprej moramo priti do teh objektivnih številk, da se lahko nadaljuje z iskanjem rešitev. Kar bi izpostavil z današnjega sestanka, je to, da vsi vidimo enake težave, kar je dobro izhodišče."

»Namen sestanka je postaviti temelje za čvrsto sodelovanja,« pa je poudaril minister po popoldanskem sestanku s predstavniki primarne ravni. Da je pomembno, da se to področje uredi, sta poudarila tudi državna sekretarka Breda Božnik in državni sekretar Tadej Ostrc. 

Predstavniki primarne ravni so podprli načrte ministrstva, kot so opredelitev deficitarnih poklicev, administrativne razbremenitve, plačilo vseh opravljenih storitev ter ureditev mreže nujne medicinske pomoči. V želji po odprti in dvosmerni komunikaciji pa je minister izrazil pobudo, da bi ti sestanki postali stalna praksa.