Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan arhivov 2022 in gostujoča razstava »Napoleonova cesta v Dalmaciji – Cesarska cesta št. 5«

Arhivi po vsem svetu 9. junija obeležujemo Mednarodni dan arhivov in s tem opozarjamo na pomen arhivov in arhivske kulturne dediščine. Arhiv Republike Slovenije bo letošnji »praznik arhivov« slovesno obeležil v četrtek, 9. junija 2022, ob 13. uri z odprtjem gostujoče razstave »Napoleonova cesta u Dalmaciji – Carska cesta br. 5 / Napoleonova cesta v Dalmaciji – Cesarska cesta št. 5«, ki jo je pripravil Državni arhiv v Zadru.

Spletno vabilo.

Vabilo na odprtje razstave. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Gostujoča razstava »Napoleonova cesta v Dalmaciji – Cesarska cesta št. 5«

Državni arhiv v Zadru je leta 2019 pripravil razstavo z naslovom Napoleonova cesta v Dalmaciji, v kateri je prikazan prispevek francoske uprave k izgradnji ceste mreže v Dalmaciji. V novi postavitvi razstave pa sta avtorja Denis Martinović in Karolina Ražov z arhivskim gradivom, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, razširila temo na celoten potek tako imenovane cesarske ceste številka 5, državne ceste najvišje kategorije, s katero so želele francoske oblasti v času Ilirskih provinc (1809–1813) povezati kraje med njihovo prestolnico Ljubljano in najjužnejšim delom Budvo.

Za postavitev v Ljubljani sta avtorja razstavo razširila z dokumenti, ki pričajo o celotni trasi Napoleonove ceste številka 5. Ilirske province, ki so združevale province Koroško, Kranjsko, Istro, Civilno Hrvaško, Vojaško Hrvaško, Dalmacijo in Dubrovnik, so imele zelo neenakomerno razvito cestno omrežje. Če je bilo potrebno posamezne trase v Dalmaciji šele zgraditi, pa so cestne povezave na Kranjskem že obstajale. Gradnja tu tako ni bila potrebna, vendar so ceste in mostovi potrebovali veliko vzdrževalnih del in popravil, saj so bili poškodovani zaradi velikega pretoka vojske. Avtorja sta razstavi dodala tudi dokumente centralnih oblasti Ilirskih provinc, ki se nanašajo na cestna dela v celotnem poteku ceste.

Razstava izpostavlja tudi nekatere zanimivosti in predstavlja biografske zapise o osebnostih, ki so s svojim delovanjem najbolj zaznamovale gradnjo cest v francoskem obdobju, tako v Dalmaciji kot kasneje v celotnih Ilirskih provincah, katalogu pa je dodan še kratek pregled s tem povezanega arhivskega gradiva, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije.

Na odprtju razstave bosta zbrane poleg direktorjev Arhiva Republike Slovenije in Državnega arhiva v Zadru ter avtorjev razstave nagovorila tudi francoska veleposlanica v Sloveniji, njena ekscelenca Florence Ferrari in hrvaški veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Boris Grigić.

Razstava »Napoleonova cesta v Dalmaciji – Cesarska cesta št. 5« bo v Arhivu Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani na ogled do 30. septembra 2022.

Vabilo