Skoči do osrednje vsebine

Razstava o Steletovih nagrajencih letos v avli Ministrstva za kulturo

V Narodni galeriji bo v ponedeljek, 30. maja, ob 12. uri slovesnost s podelitvijo Steletove nagrade in priznanj za leto 2021. Steletovo nagrado za življenjsko delo in vrhunske konservatorske dosežke prejme umetnostna zgodovinarka in konservatorska svetnica dr. Mojca MarjAna Kovač. Pred podelitvijo, ob 10.30, bo v avli Ministrstva za kulturo otvoritev razstave o letošnjih nagrajencih in njihovih delih. Razstava bo na ogled do 10. junija.
Portret dobitnice Steletove nagrade za leto 2021 dr. Mojce MarjAne Kovač

Dr. Mojca MarjAna Kovač, Steletova nagrada za življenjsko delo in za vrhunske dosežke, ki so pomemben prispevek k razvoju slovenske konservatorske stroke v Republiki Sloveniji | Avtor: Nataša Škrjanec

1 / 3

V obrazložitvi Steletove nagrade so zapisali: "Umetnostna zgodovinarka, dr. Mojca MarjAna Kovač, konservatorska svetnica, spada med tiste konservatorke in konservatorje, ki so v svoji dolgoletni konservatorski praksi znali združevati delo na terenu s konservatorsko teorijo in uveljavitvijo slovenskega konservatorstva v širšem evropskem prostoru."

Poleg Steletove nagrade bodo podelili tudi dve Steletovi priznanji. Priznanji prejmeta umetnostna zgodovinarka dr. Simona Menoni Muršič za konservatorski prispevek pri celoviti prenovi mestne tržnice na Ptuju in Občina Trnovska vas za celovito obnovo Simoničeve domačije v Trnovski vasi.

Nagrada in priznanja, ki jih Slovensko konservatorsko društvo od leta 1990 podeljuje svojim strokovnjakom za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva, so poimenovana po prvem poklicnem konservatorju v Sloveniji Francetu Steletu (1886–1972). Društvo poleg nagrade za življenjsko delo vsako leto podeli tudi priznanja za pomemben prispevek pri ohranjanju in obnovi nepremične kulturne dediščine. Priznanja se podeljujejo tudi lastnikom kulturnih spomenikov, ki si izjemno prizadevajo pri njihovem vzdrževanju, ohranjanju in obnovi ter ostalim ljubiteljem za izjemne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo!

Zavod za varstvo kulturne dediščine
Slovensko konservatorsko društvo