Skoči do osrednje vsebine

Osveščanje o pomenu čebel in drugih opraševalcev »Bee Engaged«

Veleposlaništvo v Kopenhagnu je v sodelovanju z Evropsko agencijo za okolje ob letošnjem Svetovnem dnevu čebel organiziralo dogodek osveščanja "Bee Engaged". Razprava je potekala na sedežu Evropske agencije za okolje, ogled je bil omogočen tudi preko spleta.

Veleposlanik g. Edvin Skrt in izvršni direktor Evropske agencije za okolje dr. Hans Bruyninckx sta uvodoma povedala, da so čebele in drugi opraševalci tesno povezani z vprašanji, kot so ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti, trajnostno kmetijstvo, globalna oskrba hrane in odprava lakote.

V nadaljevanju sta dva panela izvedencev iz Slovenije, Danske in institucij EU udeležencem predstavila ukrepe, aktivnosti in orodja, ki se jih pri ohranjanju čebel lahko poslužijo tako posamezniki, ki npr. gradijo zavetišča za čebele, ali lokalne oblaste, ki lahko spodbujajo ozelenitev mest in uporabo čebel za opraševanje v poljedelstvu, ali nacionalne vlade, ki se zavzemajo za izobraženo kmetijstvo, ali EU, ki zagotavlja vire in politike, kot sta strategija EU za polinatorje 2030 ali Evropski zeleni dogovor.

V prvem panelu »Od skrbi za čebele do odpornosti naših družb« so sodelovali dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, g. Jørgen Pedersen iz društva Divje čebele na Danskem, dr. Lise Hansted iz Danske čebelarske zveze in g. Thomas Holst iz Danskega sveta za kmetijstvo in prehrano. V drugem panelu z naslovom "Kako nacionalne in evropske okoljske in kmetijske politike zagotavljajo boljše okolje za čebele in druge opraševalce" so sodelovali g. Andreas Gumbert iz Generalnega direktorata za okolje Evropske komisije, dr. Brigitte Lund z Danske kmetijske agencije in g. Brian MacSharry iz Evropske agencije za okolje. Oba panela ter vprašanja iz občinstva je moderirala ga. Katja Rosenbohm, vodja službe za komunikacije pri Evropski agenciji za okolje.

Po informativni in zanimivi razpravi so udeleženci dogodka lahko poskusili različne vrste danskega medu in cvetnega prahu biološke pridelave, ki ga kot edini čebelar na Zelandiji proizvaja čebelar g. Peter Sjøgren.

veleposlanik stoji na podiju, dr. Hansa Bruyninckxa vidimo na videu na steni levo

Edvin Skrt in dr. Hans Bruyninckx

1 / 3