Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na 132. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v Torinu sodeloval na 132. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pod italijanskim predsedovanjem. V središču razprav ministrov je bil odziv Sveta Evrope na rusko agresijo na Ukrajino. Ruska federacija je bila iz Sveta Evrope izključena 16. marca 2022.

Druga pomembna tema je bila skupna odgovornost za demokratično varnost v Evropi, v okviru katere so ministri razpravljali o letnem poročilu generalne sekretarke Sveta Evrope Marije Pejčinović Burić o stanju človekovih pravic, vladavine prava in demokracije v Evropi, o vlogi Sveta Evrope v drugih konfliktih in krizah v Evropi ter o sodelovanju med Svetom Evrope in Evropsko unijo.

Minister dr. Logar je v nastopu poudaril, da Slovenija najostreje obsoja agresijo Ruske federacije na Ukrajino in izrazil solidarnost z ukrajinskim prebivalstvom. Dodal je, da Ruska federacija zaradi kršenja naših skupnih vrednot in norm mednarodnega prava ni mogla ostati članica Sveta Evrope. Zavezanost multilateralizmu, ki temelji na demokraciji, vladavini prava in človekovih pravicah, ostaja edini garant miru in stabilnosti. Za prihodnost mladih moramo zagotoviti socialne in ekonomske pravice, zdravo okolje ter sprejeti konvencijo za ustrezno delovanje umetne inteligence. Omenil je tudi odločitev Odbora ministrov, da generalno sekretarko povabi k ustanovitvi Skupine na visoki ravni za razmislek o odzivih Sveta Evrope na trenutne izzive, vključno z možnostjo organizacije 4. vrha voditeljev držav in vlad Sveta Evrope.

Na zasedanju so ministri sprejeli pomembne odločitve, ki se med drugim navezujejo na umetno inteligenco, izboljšanje sistema Evropske socialne listine, človekove pravice in okolje, večanje prepoznavnosti Sveta Evrope, kulturo, ustvarjalnost in kulturno dediščino, otrokove pravice, svobodo izražanja, pravico do obveščenosti in boj proti diskriminaciji in sovražnemu govoru ter opolnomočenje žensk in boj proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

Ob robu zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope se je minister dr. Logar srečal z ministrom za zunanje zadeve Gruzije Ilio Darchiashvilijem.