Skoči do osrednje vsebine

20. maja praznujemo peti svetovni dan čebel

V petek bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.
Pogled na čebelo ki leta proti cvetu rože.

Kranjska čebela | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Osrednja tema letošnje obeležitve svetovnega dne čebel so mladi in čebelarstvo. Slovenija, kot pobudnica razglasitve svetovnega dne čebel, želi v letošnjem letu, ko je evropsko leto mladih, pozornost nameniti mladim, ki bodo skrbniki planeta in se soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja. Zato se morajo mladi zavedati tudi pomena opraševalcev, njihove zaščite ter učenja veščin čebelarjenja, ki se pomembno prenašajo iz roda v rod. Za prihodnost čebelarstva je prenos znanja izjemno pomemben. Čebelarstvo omogoča tudi nova, t.i. zelena delovna mesta, nove priložnosti čebelarskim družinam, kmetijam za razvoj čebelarskega turizma, razvoj izdelkov z dodano vrednostjo itd.

Tudi letos bodo v teh dneh potekali številni dogodki v Sloveniji in po svetu. Največji dogodek v Sloveniji bo potekal v Dolenjskih Toplicah, 19. čebelarski praznik, ki ga organizira Čebelarska zveza Slovenije in ki se ga bo udeležil tudi lanskoletni prejemnik nagrade zlata čebela prof. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.

Osrednji mednarodni dogodek organizira Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (v angleščini Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO). Avdio vizualna konferenca bo letos posvečena pospešenemu upadanju raznolikosti opraševalcev.

Poleg omenjenih dogodkov bo v petek potekala tudi druga podelitev mednarodne nagrade zlata čebela, ki je najvišja nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter osveščanja o njihovi vlogi za človeštvo in za planet.

Številne aktivnosti in dogodke tudi letos pripravljajo diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini, ki so osrednje točke informiranja in spodbujanja tudi tuje javnosti o pomenu opraševalcev.