Skoči do osrednje vsebine

Na neformalnem zasedanju Nata minister Logar potrdil slovensko podporo Natovi politiki odprtih vrat

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Berlinu udeležil dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata. Na zasedanju so ministri razpravljali o aktualnih varnostnih izzivih, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino.

Ruska agresija v Ukrajini ne pojenja in predstavlja največjo grožnjo evroatlantski varnosti v zadnjih desetletjih, zato Zavezništvo prilagaja svojo odvračalno in obrambno držo. Nova ruska ofenziva na Donbas povzroča še večje človeško trpljenje in gmotno  škodo. Slovenija s posredovanjem pomoči Ukrajini podpira njeno pravico do samoobrambe, ki je zapisana tudi v Ustanovni listini Združenih narodov.

Ministri so na zasedanju opravili pogovore s Finsko in Švedsko glede nacionalnih varnostnih razprav, ki potekajo v obeh državah. Finska in Švedska sta najtesnejši partnerici Nata, ki sta popolnoma interoperabilni z oboroženimi silami Nata. Slovenija je bila vedno podpornica Natove politike odprtih vrat in zagovarja, da ima vsaka država suvereno pravico do suverene zunanje politike in svoje varnostne ureditve. Posledično, v celoti spoštujemo pravico Finske in Švedske, da sami odločita o zaprosilu za članstvo v Natu. Verjamemo, da morajo Natova vrata ostati odprta za evropske države, ki se želijo pridružiti ter izpolnjujejo pogoje za članstvo.

Razprava na neformalnem zasedanju je bila namenjena tudi pripravam na junijski vrh v Madridu ter novemu strateškemu konceptu Zavezništva, ki ga bodo voditelji predvidoma sprejeli na vrhu v Madridu. Strateški koncept ponuja pomembno priložnost za politično in vojaško prilagoditev Nata v času povečanega  globalnega tekmovanja. Strateški koncept bo moral odsevati tudi novo realnost, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino.

Minister dr. Logar se je ob robu neformalnega zasedanja srečal tudi z ministrom za zunanje zadeve Finske Peko Havisto in ministrom za zunanje zadeve Črne Gore Rankom Krivokapićem.