Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za obrambo je ob sumu nepravilnosti v primeru vzdrževanja vozil Slovenske vojske hitro in odločno ukrepalo

Pristojne službe Ministrstva za obrambo so takoj, ko se je pojavil sum nepravilnosti na področju vzdrževanja in nabave rezervnih delov za terenska, kombinirana in tovorna vozila, začele preiskavo ter o tem obvestile načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša in ministra za obrambo mag. Mateja Tonina.

Minister je notranjerevizijski službi Ministrstva za obrambo odredil notranjo revizijo, ki je opravila pregled obvladovanja tveganj in skladnosti na področju vzdrževanja in nabave rezervnih delov za terenska, kombinirana in tovorna vozila proizvajalcev Mercedes-Benz, Puch, Unimog in Pinzgauer v letih od 2019 do vključno 2021.

Na Ministrstvu za obrambo smo po končani reviziji pregledali še vsa izplačila pogodbenemu partnerju in ugotovili, da znaša škoda, ki je nastala ministrstvu, približno 1,2 milijona evrov. Slovenska vojska je v zvezi s primerom sprožila nekaj disciplinskih postopkov.

Ministrstvo za obrambo je v začetku maja na Državno odvetništvo posredovalo relevantno dokumentacijo za morebitno sprožitev odškodninskega zahtevka. Izsledki revizije bodo priloga kazenski ovadbi, ki jo sestavlja Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana.

Poudarjamo, da je Ministrstvo za obrambo takoj, ko so se pojavili sumi nepravilnosti pri vzdrževanju vozil Slovenske vojske, hitro in odločno ukrepalo. Po dosedanjih ugotovitvah so se te nepravilnosti dogajale v časovnem razdobju prejšnjega in sedanjega mandata.