Skoči do osrednje vsebine

Izmenjava čestitk predsednika Boruta Pahorja in predsednika Xi Jinpinga ob trideseti obletnici diplomatskih odnosov

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Ljudske republike Kitajske Xi Jinping sta si danes izmenjala čestitke ob trideseti obletnici diplomatskih odnosov med državama.

Predsednik Pahor je Kitajski iskreno čestital za tehnološke dosežke in industrijski razvoj. Povedal je, da je Kitajska dragocena partnerica pri soočanju s skupnimi izzivi človeštva. Predsednik Pahor je izpostavil tudi pospešen razvoj dvostranskih odnosov obeh držav, od uspešnega gospodarskega sodelovanja do povezovanja na novih področjih, kot so zimski športi. Slovenija se kot članica Evropske unije zavzema za aktivne odnose med EU in Ljudsko republiko Kitajsko z namenom prispevanja k blaginji obeh strani in mednarodne skupnosti.

Predsednik Xi je v svojem pismu pripisal velik pomen razvoju kitajsko-slovenskih odnosov in izpostavil pozitivne rezultate obojestransko koristnega sodelovanja. Predlagal je, da obe strani 30. obletnico vzameta za novo izhodišče in dasta nov zagon razvoju dvostranskih vezi v korist obeh držav in njunih narodov.

V počastitev tridesete obletnice diplomatskih odnosov in štiridesete obletnice pobratenih mest Ljubljane in Chengduja je Chengdujska mestna vlada spektakularno osvetlila eno glavnih stavb v mestu – Tianxi TwinTowers.