Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Ukrajinci ste na pravi strani zgodovine

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj z vrsto evropskih voditeljev z nagovorom sodeloval na spletni paradi, imenovani Solidarnost za zmago, ki je bila predvajana na ukrajinski nacionalni televiziji. Spletna parada za zmago, v kateri so demokratični evropski voditelji izrazili solidarnost z Ukrajino, je potekala kot odgovor na rusko vojaško agresijo Ukrajine, kjer ruske vojaške sile izvajajo vojna grozodejstva nad ukrajinskim narodom.

S spletno parado Solidarnost za zmago se po besedah organizatorjev želi izpostaviti, da brutalna ravnanja ruske agresorske vojske v 21. stoletju niso sprejemljiva in da demokratični svet izraža absolutno nestrinjanje z množičnimi pomori, genocidom in trpljenjem nedolžnih otrok, žensk, moških oziroma celotnega ukrajinskega naroda.

V nadaljevanju objavljamo celoten nagovor predsednika vlade Janeza Janše.

Dragi ukrajinski prijatelji,

pred 77 leti je svet praznoval konec druge svetovne vojne. Med tistimi, ki so žrtvovali svoja življenja, da bi zagotovili zmago nad nacizmom, so bili milijoni Ukrajincev.

Od takrat že 77 let poslušamo stavek: Nikoli več. To je bilo neresnično. Ukrajinci danes to najbolje vedo. To je bilo neresnično, saj smo spregledali temeljni nauk zgodovine. Leta 1945 je bilo poraženo samo eno zlo: nacionalsocializem ali nacizem. Drugo zlo, mednarodni socializem ali komunizem, je v spopadu s prvim zlom slavilo zmago. Vendar pa zlo samo zato, ker se spoprime z drugim zlom, še ne postane dobro. To drugo zlo je zasedlo Vzhodno in Srednjo Evropo ter Baltik. Razširilo je gulage in prisilna delovna taborišča. Pobilo je na milijone nedolžnih ljudi doma in v tujini.

Tudi zmaga Zahoda v hladni vojni ni odpravila tega zla. Nacistična Nemčija je po porazu doživela denacifikacijo. Komunistična Rusija je doživela le razpad Sovjetske zveze. V Rusiji ni bilo lustracije. Ni bilo dekomunizacije. Ni bilo pravice. Pa tudi na Zahodu ni bilo dovolj zanimanja za to. Zlo je preživelo. Danes omrežje KGB nadzoruje rusko državo. Ima jedrsko orožje in prihodnost je nejasna. Tam je še ena prevladujoča komunistična svetovna jedrska sila in druga hladna vojna ne bo enaka prvi. Slepota na Zahodu je še vedno velika, vendar se megla dviga zaradi vašega poguma in žrtvovanja.

Dragi ukrajinski prijatelji,

občudujemo vaš neverjetni pogum vpričo tega zla. Ko branite svojo ljubljeno Ukrajino, se borite tudi za Evropo. Znova. Ste na pravi strani zgodovine. Tako ste vi, Ukrajinci, tisti pravi, zakoniti dediči tega častnega boja pred 77 leti. V Moskvi pa so dediči pakta Molotov-Ribbentrop.

Dovolite mi, da znova potrdim našo solidarnost z vami in svojo polno podporo, da se Ukrajini takoj zagotovi jasna perspektiva za hitro vključevanje v EU.

Slava Ukrajini!