Skoči do osrednje vsebine

Slikovna monografija o osamosvojitvenem letu naše države

Založba Družina in Urad Vlade RS za komuniciranje sta 20. aprila 2022 predstavila skupni projekt, monografijo Zmagoslavno leto – Osamosvojitvena zgodba naše države Slovenije. Slikovna monografija opisuje dogodke v času med 23. decembrom 1990 in 15. januarjem 1992, ko smo si Slovenci izborili samostojno, neodvisno in suvereno državo.
Tone Rode, Andereja Valič Zver, Uroš Urbanija in Manica Ferenc sedijo za mizo.

Tone Rode, dr. Andreja Valič Zver in mag. Uroš Urbanija na novinarski konferenci ob predstavitvi knjige Zmagoslavno leto. | Avtor: Arhiv Urada vlade za komuniciranje

1 / 2

Opisano obdobje, avtorje člankov v publikaciji, nastanek monografije in odločitev za ta projekt so na konferenci predstavili: dr. Andreja Valič Zver – glavna urednica knjige, direktor Urada Vlade RS za komuniciranje mag. Uroš Urbanija in direktor založbe Družina Tone Rode.

Kateri so bili ključni akterji, ki so nas popeljali na pot osamosvojitve, kdo je iskal rešitve, kdo je sklepal kompromise, kakšni so bili pogledi na samostojno Slovenijo, kako so se Slovenci spopadali z izzivi, ki so bili pred njimi, kateri so bili najpomembnejši procesi, dogodki, dokumenti, odločitve, ki so zaznamovali prihodnost naše države? To so le nekatera izmed vprašanj, na katera so iskali odgovore avtorji prispevkov v okviru projekta »Na današnji dan« na spletni strani gov.si/slovenija30.

Projekt Urada vlade za komuniciranje »Na današnji dan« ob 30. obletnici samostojne, neodvisne in suverene države Republike Slovenije je zaživel decembra 2020 in trajal do 15. januarja 2022. Prispevke je pripravljala skupina enaindvajsetih avtorjev, sestavljena iz uveljavljenih strokovnjakov - zgodovinarjev, novinarjev, komentatorjev, političnih analitikov in drugih.

Vsak dnevni prispevek na spletni strani gov.si/slovenija30 zelo podrobno analizira večje število aktualnih poudarkov tistega dne. S tem se je oblikoval zelo kvaliteten in vsebinsko bogat posnetek širšega dogajanja po dnevih v celotnem letu 1991 v politiki, družbi in medijih. Z novo knjigo si na Urad vlade za komuniciranje prizadeva tudi za boljše poznavanje slovenske novejše zgodovine in večjo ozaveščenost mladih o letu 1991, ki po mnenju direktorja Urbanije premalo vedo kako je nastajala samostojna Slovenija.

V prispevkih najdemo tudi številne zakulisne dogodke in procese, spoznavamo način delovanja koalicijskih in opozicijskih strank in posameznih politikov. Avtorji so pri pisanju kot vire uporabljali takratne domače in tuje časopise, ki so izhajali v času osamosvojitve in so poročali o dogajanju v Sloveniji ter o dejavnostih naših rojakov, in strokovno literaturo, ki obravnava dogodke, povezane s procesom osamosvojitve.

Strokovni pregled člankov je opravljala dr. Andreja Valič Zver, zgodovinarka in avtorica izvirnih znanstvenih prispevkov, znanstvenih monografij in izobraževalnih gradiv ter strokovnjakinja za obdobje osamosvajanja Slovenije. To je knjiga za prihodnost, njeno vsebino je potrebno prenesti zanamcem, je poudarila na konferenci. Knjiga nedvomno nosi veliko dokumentacijsko vrednost, sodi v vsak slovenski dom, dostopna bo v vseh slovenskih šolah in knjižnicah, želijo pa si tudi skorajšnjega prevoda v angleški jezik, je poudaril direktor založbe Rode.

S knjigo Zmagoslavno leto  je Urad vlade za komuniciranje želel nadgraditi spletne prispevke in jih povezati v skrajšano, a strnjeno celoto, da bi bralec začutil utrip tega zmagoslavnega leta. Ohranjen je datumski prikaz, tako da se lahko bralec osredotoči le na določen datum ali pa spoznava to pomembno obdobje od 1. januarja 1991 in vse do mednarodnega priznanja Slovenije 15. januarja 1992.

Prispevki za knjigo so pre­oblikovani, prirejeni in skrajšani, vsi pa opremljeni s QR kodo, ki bralcu omogoča, da si na spletni strani gov.si/slovenija30 prebere prispevek v izvirni obliki. K branju spletnih objav spodbujamo tudi zato, ker se zavedamo, da zaradi krajšanja ne pridejo do izraza številni poudarki na pomembne datume, ki vso svojo sporočilnost lahko ponudijo šele v originalni obliki. Prispevke spremljajo tudi številne arhivske fotografije.

Knjigo Zmagoslavno leto bogatijo izjave znanih ljudi o tem, kako oni čutijo Slovenijo, kakšen odnos imajo do države in kaj ji želijo na njeni nadaljnji poti (na primer misijonar Pedro Opeka, zakonca Štremfelj, podjetnik Ivo Boscarol, športnica Tina Maze in številni drugi). Likovno opremo knjige dopolnjujejo tudi fotografije slovenskih naravnih in kulturnih spomenikov ter množičnih dogodkov, ki simbolno ponazarjajo lepoto naše domovine in enotnost njenih prebivalcev.

Na Wetransfer povezavi so dostopne video izjave dr. Andreje Valič Zver, mag. Uroša Urbanije in Toneta Rodeta.