Skoči do osrednje vsebine

Opozarjamo na nevarnost trgovanja z ljudmi

Zaradi vojne v Ukrajini se EU trenutno sooča z največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. Po zadnjih ocenah je Ukrajino moralo zapustiti okoli 4 milijone ljudi, med njimi so večinoma ženske in otroci, ki so z vidika trgovine z ljudmi še posebno ranljiva skupina.

Veliko ljudi državljanom Ukrajine ponuja pomoč, vključno z nastanitvijo v zasebnih prostorih, ponudbo dela, s prevozom v druge regije ali celo druge države. Za določenimi ponudbami in navidezno pomočjo se lahko skrivajo tudi pasti, zaradi katerih bi posamezniki lahko postali žrtve trgovine z ljudmi.

V nastanitvenih kapacitetah v Logatcu in na Debelem Rtiču so bili zaznani primeri, kjer so posamezniki iskali oziroma poskušali navezati stike z begunkami iz Ukrajine. Pri tem so ponujali ženitne dogovore in nastanitve v zasebnih stanovanjih tudi v zameno za nudenje spolnih uslug in izvajanja različnih gospodinjskih opravil. Prav tako je bil zaznan sumljiv oglas s ponudbo dela v modni industriji.

Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi zato opozarja na tveganja, ki jih v povezavi s trgovino z ljudmi predstavlja kriza v Ukrajini. Cilj trgovcev z ljudmi je izkoriščanje žrtev, najpogosteje zaradi prostitucije, spolnih zlorab, prisilnega dela, služabništva, storitve kaznivih dejanj in trgovine z organi. Pri tem proces trgovine z ljudmi ob izkoriščanju oziroma zaradi izkoriščanja zajema še določena ravnanja trgovcev, kot so novačenje, prevoz, premestitev, dajanje zatočišč sprejemanje oseb, in uporabo določenih sredstev, kot so sila, grožnja, preslepitev, ugrabitev, zloraba podrejenega ali odvisnega položaja, dajanje ali prejemanje plačila ali koristi, da se doseže soglasje osebe, ki ima nadzor nad drugo osebo.

Če zaznate sumljive okoliščine oziroma ocenjujete, da bi lahko postali žrtev trgovine z ljudmi, pokličite policijo ali se obrnite na nevladne in humanitarne organizacije, ki delujejo na področju boja proti trgovini z ljudmi.

Ne postanite žrtev trgovine z ljudmi

  • Osebnih dokumentov in svojega mobilnega telefona ne izročajte nikomur!
  • Pred odhodom se dogovorite za ceno prevoza!
  • Če potujete v avtu z neznancem, vprašajte za točen naslov, njegovo telefonsko številko in vztrajajte, da vam pokaže osebni dokument!
  • Zapišite ali fotografirajte registrsko številko avtomobila in ju posredujte osebi, ki ji zaupate!
  • Med potovanjem ostanite v stiku z ljudmi, ki jim zaupate in jim javljajte, kje se nahajate!