Skoči do osrednje vsebine

V Štanjelu odprl vrata nov muzej z izkustveno razstavo Narava in človek na Krasu

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je 13. aprila udeležila svečanega dogodka ob odprtju novega muzeja – Muzeja Grad Štanjel ter razstave z naslovom Narava in človek na Krasu. Interaktivni in izkustveni muzej, kjer obiskovalci Kras ne le spoznajo in se o njem naučijo veliko novega, ampak ga tudi slišijo, zavonjajo in potipajo, so uredili v mansardi palacija štanjelskega gradu.

Muzej z novo stalno zbirko je eden od pomembnih korakov k celoviti arhitekturni obnovi in programski oživitvi gradu Štanjel. Gre za muzejsko predstavitev Nature 2000, vezane na območje Krasa. Obnovo dela gradu in vzpostavitev muzeja, ki sta potekali v sklopu projekta Ureditev informacijskega središča Nature 2000 na Krasu, so v skupni vrednosti 872.915 evra sofinancirali Ministrstvo za kulturo (172.000 evrov), Evropska unija (688.000 evrov) in Občina Komen (12.915 evra). 

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je v svojem govoru med drugim povedala: "Odprtje novega kulturnega središča v Štanjelu je vzgled uspešnega sodelovanja med občino in državo in uspešne uresničitve projekta, pri katerem so bila soudeležena tako evropska kot integralna sredstva Ministrstva za kulturo. Danes pa tu, na Krasu, odstiramo le enega od dragocenih biserov slovenske kulturne dediščine in kulturnih spomenikov, ki so bili finančno podprti v mandatu te vlade in v mandatu ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. Financiranje kulturne dediščine se je v zadnjih dveh letih povečalo za kar nekajkrat. V okviru Načrta za okrevanje in odpornost smo uspeli za obnovo kulturnih spomenikov zagotoviti dodatnih 47 milijonov evrov. V letu 2021 se je proračun Ministrstva za kulturo povečal za kar četrtino, in sicer z 197 milijonov evrov v letu 2020 na 238 milijonov evrov v letu 2021, torej za skoraj 40 milijonov evrov. To je omogočilo številne investicije v kulturne objekte širom po vsej Sloveniji. Naj naštejem le nekatere, ki sledijo težnji po decentralizaciji na področju kulture: mariborska knjižnica z galerijo in kinom na vzhodu države, obnove številnih gradov od Dornave do Turjaka, obnove ali izgradnje več kot 20 kulturnih domov po vsej Sloveniji, obnove več kot 200 kulturnih spomenikov v državni, lokalni ali zasebni lasti, gradnja Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve, pa Amfiteater Nova Gorica na zahodu države ter še številne druge."

Koncept novega muzeja, ki sta ga zasnovala Nina Peče Grilc in dr. Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc ter katerega partner je Park Škocjanske jame, se razlikuje od znanih predstavitev naravne in kulturne dediščine Krasa. Muzej omogoča interaktivno in izkustveno doživetje Krasa, njegove narave in kulture. Vseh sedem predstavljenih tematskih sklopov – kamen, voda, burja, kraški ovčar, mozaična kraška kulturna krajina, jame ter človek in Kras razstave – vključuje interaktivni moment, ki obiskovalcem razkrije eno od skrivnosti Krasa. V muzeju na primer lahko burjo srečate vsak dan, saj je del razstave tudi vetrovnik, kjer vas ta kraška čarovnica dodobra prepiha, in to kar s 120 km/h. Sicer pa so tematski sklopi predstavljeni z naravoslovnega, arheološkega, kulturno-zgodovinskega, etnološkega, muzejskega in tudi umetniškega vidika.

Ena od posebnih dragocenosti razstave je dvanajst fotografij Vena Pilona, enega najpomembnejših slovenskih slikarjev, grafikov in fotografov 20. stoletja. Pilon je po študiju v Firencah v Štanjelu ustvaril nepozabne fotografije, izjemen dokument življenja tega kraja. Kot so ob odprtju muzeja zapisali v Turistično informacijskem centru Štanjel, je srečno naključje, da so se te fotografije po natanko sto letih vrnile v Štanjel in našle svoj trajni prostor v Muzeju grad Štanjel.

Muzej bo obogatil kulturno in turistično ponudbo kraja in regije ter pomembno prispeval k popularizaciji kulturne dediščine in narave.

Muzej Grad Štanjel