Skoči do osrednje vsebine

364. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji dala soglasje Odbojkarski zvezi Slovenije za vložitev kandidature za organizacijo Svetovnega prvenstva v odbojki za moške 2022, v Načrt razvojnih programov je vlada uvrstila projekt Gradnja Doma starejših občanov in rehabilitacijskega centra Osilnica ter sprejela sklep za premestitev otrok iz Ukrajine v Slovenijo.

Soglasje Odbojkarski zvezi Slovenije za vložitev kandidature za organizacijo Svetovnega prvenstva v odbojki za moške 2022

Vlada je dala soglasje Odbojkarski zvezi Slovenje za vložitev kandidature skupaj z Republiko Poljsko pri Mednarodni odbojkarski zvezi za organizacijo Svetovnega prvenstva v odbojki 2022. V primeru, da Odbojkarska zveza Slovenije pridobi organizacijo omenjenega svetovnega prvenstva, bo Vlada Republike Slovenije zagotovila sredstva v višini 2 milijona evrov za plačilo kotizacije - garancije za izvedbo tega prvenstva. Vlada bo ta sredstva zagotovila iz sredstev splošne proračunske rezervacije Republike Slovenije za leto 2022.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Vlada v Načrt razvojnih programov uvrstila projekt Gradnja Doma starejših občanov in rehabilitacijskega centra Osilnica.

Vlada je sprejela sklep, s katerim se je v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstil projekt Gradnja Doma starejših občanov in rehabilitacijskega centra Osilnica. Ocenjena vrednost investicije v skladu z DIIP znaša 7.206.473,55 evrov z DDV, izvajala pa se bo v letu 2022 in 2023.

Sredstva za izvedbo se načrtujejo pri dveh proračunskih uporabnikih – Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvu za zdravje. Z izvedbo investicije bo dokončana gradnja in ureditev doma za starejše občane in rehabilitacijski center za osebe s cerebralno paralizo ali drugimi motnjami v razvoju. Z investicijo se bo zaustavilo propadanje objekta, ki je zgrajen do III. gradbene faze, hkrati pa preprečilo, da objekt ostane neizkoriščen. Poleg tega se bo z novim domom rešila problematika pomanjkanja kapacitet v domovih za ostarele.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Nastanitev otrok iz sirotišnice iz Ukrajine in spremljevalnega osebja z lastnimi otroki

Vlada je sprejela sklep, s katerim je sprejela projekt za premestitev otrok iz Ukrajine v Slovenijo s ciljem ohranitve njihovega življenja in zdravja, ki so v nevarnosti zaradi vojne na ozemlju Ukrajine. Gre za sprejem 20 ukrajinski otrok (sirot in otrok, ki so otroci brez starševske skrbi) iz Luganske sirotišnice št. 2, prihajajo pa v spremstvu strokovnega osebja in njihovih lastnih otrok, in sicer do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Republika Slovenija jim bo, v kolikor bo tem osebam priznana začasna zaščita, zagotovila vse pravice, ki izhajajo iz Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb. Za varstvo in vzgojo otrok bo skrbelo spremljevalno osebje iz Ukrajine.

Vir: Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov