Skoči do osrednje vsebine

Posvet z župani o zaščiti razseljenih oseb in zagotavljanju pravic osebam z začasno zaščito

Danes je Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov povabil župane, direktorje občinskih uprav in predstavnike občin na posvet, ki se je odvijal v Hiši EU v Ljubljani.

Direktorica urada mag. Katarina Štrukelj je uvodoma predstavila Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb in Uredbo o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito, vodja sektorja za integracijo dr. Štefan Šumah je podrobneje razložil pravico do denarne pomoči in denarne pomoči za zasebno nastanitev.

Iz Ministrstva za notranje zadeve se je posveta udeležila Tjaša Škreblin, vodja Službe za preprečevanje in boja proti trgovini z ljudmi, ki je poudarila, da je potrebno opozoriti širšo javnost in informirati potencialne žrtve trgovine z ljudmi.

Iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je posveta udeležil Dušan Mikuž, generalni direktor Direktorata za družino, ki je odgovarjal na vprašanja v zvezi z mladoletniki brez spremstva.

Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v zvezi z vključevanjem otrok v šole in vrtce spregovoril vodja sektorja za Osnovne šole Boris Zupančič.

Domen Torkar iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je predstavil vlogo civilne zaščite in ponovno pozval, da se nadaljuje humanitarno zbiranje pomoči.

Posveta so se udeležili predstavniki iz 41 občin, ki so zastavljali praktična vprašanja, ki so se nanašala predvsem na vključevanje otrok v šolo, dodeljevanje pravic do denarnih pomoči in izvajanja postopkov na upravnih enotah. 

direktorica urada in vodja sektorja za integracijo med dogodkom, v ozadju projekcija dela uredbe, ki ureja pravice do denarne pomoči

direktorica urada mag. Katarina Štrukelj in vodja Sektorja za integracijo dr. Štefan Šumah na dogodku | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov

1 / 2