Skoči do osrednje vsebine

362. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji prerazporedila 174 tisoč evrov za izvedbo javnega naročila za nakup digitalne tehnologije in opreme namenjene ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu. Sprejela je tudi odločitev o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v Natovi bojni skupini na Slovaškem.

Vlada v nakup digitalne tehnologije in opreme, namenjene ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu

Vlada je na podlagi dogovora, sklenjenega med Službo vlade za digitalno preobrazbo in Ministrstvom za obrambo, slednjemu prerazporedila 174 tisoč evrov za izvedbo javnega naročila za nakup digitalne tehnologije in opreme, namenjene ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino, je Ukrajina Franciji, kot trenutno predsedujoči Svetu Evropske unije, posredovala svoje potrebe po informacijskotehnološki opremi. V Službi vlade za digitalno preobrazbo so pripravili seznam opreme. Pomoč je namenjena ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu, ki potrebuje digitalna orodja ter opremo, ki bo omogočala uporabo digitalnih tehnologij.

Na podlagi dogovora sklenjenega med Službo vlade za digitalno preobrazbo in Ministrstvom za obrambo se zagotavljajo sredstva za izvedbo javnega naročila za nakup digitalne tehnologije in opreme, namenjene ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu. Sredstva bodo razporejena iz finančnega načrta Službe vlade za digitalno preobrazbo v finančni načrt Ministrstva za obrambo.

Vir: Ministrstvo za finance

Vlada sprejela končno odločitev o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v Natovi bojni skupini na Slovaškem

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela končno odločitev o sodelovanju skupno do dvesto (200) pripadnikov Slovenske vojske, vključno z nacionalnim podpornim elementom in štabnim osebjem, v Natovi bojni skupini na Slovaškem v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti (eVA), z možnostjo rotacij.

Pripadniki Slovenske vojske v Natovi bojni skupini na Slovaškem v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti (eVA) bodo sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti te bojne skupine, v sklopu misije za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni ter obrambni drži zavezništva, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne aktivnosti, vključno z ukrepi za zaščito sil bojne skupine. Pri tem lahko časovno omejene mirnodobne aktivnosti pripadnikov Slovenske vojske v okviru Natove bojne skupine na Slovaškem potekajo tudi v drugih državah članicah Nata.

Vlada Republike Slovenije je naložila Ministrstvu za obrambo, da v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve izvede vse potrebne postopke za izvedbo tega sklepa.

Z današnjo odločitvijo bo Vlada Republike Slovenije seznanila Odbor Državnega zbora za obrambo in Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko.

Vir: Ministrstvo za obrambo