Skoči do osrednje vsebine

Telefonski pogovor ministra dr. Logarja z brazilskim zunanjim ministrom Franço

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je opravil telefonski pogovor z ministrom za zunanje zadeve Federativne republike Brazilije Carlosom Albertom Francom Franço. Minister dr. Logar je v pogovoru spomnil na trideseto obletnico brazilskega priznanja Slovenije in sklenitve diplomatskih odnosov, ki ju obeležujemo v letošnjem letu.

Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo nad doseženo ravnjo dvostranskega in multilateralnega sodelovanja. K temu je bistveno pripomoglo tudi delovanje rezidenčnih veleposlaništev Slovenije in Brazilije v obeh prestolnicah. Poudaril je, da med državama poteka redni politični dialog o ključnih dvostranskih in mednarodnih vprašanjih, prav tako se vztrajno krepi gospodarsko sodelovanje. Obseg menjave danes že presega številke, ki sta jih državi dosegli v obdobju pred pandemijo covida-19. V zvezi s tem sta se sogovornika zavzela za nadaljevanje rednih srečanj mešane gospodarske komisije, ki spodbuja tudi sodelovanje na področjih znanosti in digitalizacije.

Minister dr. Logar je poudaril podporo Slovenije vsestranski krepitvi partnerstva med Evropsko unijo ter Latinsko Ameriko in Karibi, znotraj katerega Brazilija - kot ena od dveh strateških partneric EU v tej regiji - zavzema posebno mesto. Ministra sta govorila tudi o pomenu sodelovanja med EU in povezavo štirih latinskoameriških držav Mercosur, ki se bo v prihodnje še poglabljalo s predvideno sklenitvijo pridružitvenega sporazuma.

Ministra sta izrazila zadovoljstvo s sodelovanjem v mednarodnih organizacijah. Državi sta tesni partnerici v Organizaciji združenih narodov, z začetkom brazilskega pristopnega procesa pa se njun odnos vse bolj krepi tudi v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj OECD (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development).

Sogovornika sta izmenjala tudi stališča glede ruske vojaške agresije v Ukrajini. Pri tem je minister dr. Logar poudaril pomen obsodbe ruske agresije tudi v okviru različnih mednarodnih organizacij.