Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pozdravlja suspenz Ruske federacije iz Sveta OZN za človekove pravice

Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja suspenz pravic Ruske federacije iz članstva Sveta OZN za človekove pravice, ki ga je izglasovala Generalna skupščina OZN.

Resolucijo o suspendiranju Ruske federacije je v luči informacij o množičnih pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih ukrajinskih mestih podprlo 93 držav članic OZN, vključno s Slovenijo.

Ruska agresija na Ukrajino predstavlja hudo kršitev načel in ciljev Ustanovne listine OZN, saj Ruska federacija krši načela mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

Slovenija je v razpravi poudarila, da države kršiteljice človekovih pravic, kot je Ruska federacija, ne morejo biti članice najvišjega telesa OZN za človekove pravice. Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem storila vse, da bodo storilci odgovarjali za grozljive zločine.

Odločitev Generalne skupščine OZN pošilja močan signal o odgovornosti za ohranjanje integritete Sveta OZN za človekove pravice, avtoritete Generalne skupščine in verodostojnosti sistema OZN za človekove pravice.  Resolucija Generalne skupščine iz leta 2006 o ustanovitvi Sveta za človekove pravice predvideva suspenz članov, ki zagrešijo hude in sistematične kršitve človekovih pravic.