Skoči do osrednje vsebine

Pospešitev zelenega prehoda najboljši način za dosego neodvisnosti EU od ruskih energentov

Najboljši način za dosego neodvisnosti Evropske unije od ruskih fosilnih goriv je pospešitev zelenega prehoda za dosego podnebne nevtralnosti najpozneje do leta 2050. Eno ključnih orodij za ta prizadevanja je sveženj Pripravljeni na 55, je v skupni izjavi poudarila skupina 11 držav članic EU, med njimi Slovenija.

EU je ob ruskem napadu na Ukrajino pokazala zgodovinsko enotnost in se odločno odzvala na rusko agresijo. To enotnost in odločnost mora zdaj izkoristiti za dosego čim hitrejše neodvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Zdaj je čas za pogum in odločen korak naprej z zelenim prehodom. Vsakršno odlašanje ali oklevanje bo le podaljšalo našo energetsko odvisnost, pozivajo v skupni izjavi.

V izjavi pozdravljajo smernice Evropske komisije za reševanje energetske krize in postopno odpravo odvisnosti od uvoza ruskih energentov RepowerEU.

Eno ključnih orodij v teh prizadevanjih je zakonodajni paket Pripravljeni na 55. Po navedbah Evropske komisije bo ta paket, ko bo izveden v celoti, do leta 2030 zmanjšal skupno porabo plina v EU za 30 odstotkov in prispeval k čimprejšnji popolni energetski neodvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Zato je treba pospešiti pogajanja o svežnju in povečati ambicije, poziva enajsterica držav.

Ambiciozni paket Pripravljeni na 55 ni nujen samo za podnebje, temveč je tudi učinkovit odgovor na rusko agresijo ter cenovno ugodna pot iz krize, ki ustvarja nova delovna mesta. Zato v izjavi pozivajo vse države članice, naj se v pogajanjih o paketu poenotijo, da bi zagotovili ambiciozno in hitro izvajanje svežnja.

Skupno izjavo so podpisali minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak ter okoljski ministri Avstrije, Danske, Finske, Irske, Latvije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Švedske.