Skoči do osrednje vsebine

Podeljeni nacionalni priznanji na področju varnosti in zdravja pri delu

6. aprila je potekala slavnostna podelitev nacionalnih priznanj Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2020-2022. Visoka priznanja za uvedbo inovativnih in učinkovitih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom, sta prejeli Zavarovalnica Triglav, d. d. in Center za pomoč na domu Maribor.

Nacionalno tekmovanje za priznanje Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2020–2022 je potekalo v sklopu evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2020–2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta. ''S kampanjo, ki jo bomo zaključili letošnjo jesen, si prizadevamo ozaveščati širšo slovensko javnost, še zlasti pa delodajalce in delavce, o pomembnosti preprečevanja tveganj, ki prispevajo k nastanku kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom'', je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila državna sekretarka Mateja Ribič, ki je tudi podelila priznanji.

Priznanje za dobro prakso na področju varnosti in zdravja pri delu 2020-2022 v skupini organizacij, ki imajo manj kot sto zaposlenih, je prejel primer dobre prakse ''Pro-Akt – aktivno na poti do zdravja'', ki ga  je razvil Center za pomoč na domu Maribor. Vodstvo zavoda Center za pomoč na domu Maribor je v sodelovanju s skupino zaposlenih nadgradilo obstoječi sistem varnosti in zdravja pri delu. Z lastnim znanjem so pripravili projekt, ki daje velik poudarek preprečevanju in obvladovanju kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom.

Priznanje za dobro prakso na področju varnosti in zdravja pri delu 2020-2022 v kategoriji organizacij, ki imajo sto in več zaposlenih, je prejel primer dobre prakse »zavarujmo zdravje«, ki ga izvaja Zavarovalnica Triglav, d. d. Z namenom obvladovanja in preprečevanja tveganj med 2.250 zaposlenimi na najmanjšo možno raven, podjetje izvaja številne aktivnosti na različnih področjih. Promocijo zdravja na delovnem mestu so zasnovali celostno, obsega pa številne ukrepe in metode za izboljšanje zdravstvenih težav ter ohranjanje duševnega in fizičnega zdravja zaposlenih.

Z delom povezana kostno-mišična obolenja so eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost in odsotnost z dela ter predstavljajo velik strošek za posameznika, podjetje, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter družbo kot celoto. Po podatkih Eurostata 60 odstotkov vseh delavcev v Evropski uniji in 57 odstotkov delavcev v Sloveniji, ki imajo z delom povezane zdravstvene težave, navaja kostno-mišična obolenja kot svojo najresnejšo težavo. ''Zato preprečevanje z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj in s tem izboljšanje zdravja ter dobrega počutja delavcev postavljamo na ministrstvu med prednostne naloge'', je v sklopu dogodka poudarila državna sekretarka. 

Ministrstvo bo 13. oktobra 2022 organiziralo tudi predstavitev prejemnikov priznanja Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2020 - 2022. Namen tekmovanj za priznanja za dobro prakso je namreč tudi spodbuditi izmenjavo dobre prakse med slovenskimi in evropskimi organizacijami. Podrobnejše informacije o dogodku bomo objavili meseca avgusta.

  • Obrazložitev priznanj Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2020-2022