Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan napovedal nov humanitarni prispevek Slovenije za Afganistan

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je sodeloval na visokem donatorskem dogodku v podporo humanitarnemu odzivu v Afganistanu. V nagovoru je napovedal dodatni prispevek Slovenije v višini 50.000 evrov, ki bo namenjen preko Sklada Združenih narodov za prebivalstvo (angleško United Nations Population Fund - UNFPA) za najnujnejše humanitarne potrebe prebivalstva v Afganistanu.
Državni sekretar dr. Raščan sedi za mizo

Državni sekretar dr. Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Visoki donatorski dogodek, ki ga je v virtualni obliki gostil generalni sekretar Organizacije združenih narodov (OZN) Guterres, v sodelovanju s Katarjem, Združenim kraljestvom in Nemčijo, je bil namenjen opozarjanju na slabšanje humanitarnih razmer v Afganistanu, izrazu solidarnosti z afganistanskim prebivalstvom in pozivu k zagotavljanju neoviranega humanitarnega dostopa do prizadetih ljudi. Prav tako je bil priložnost za krepitev odziva mednarodne donatorske skupnosti.

Državni sekretar dr. Raščan je izrazil zaskrbljenost nad naraščajočimi humanitarnimi potrebami prebivalstva v Afganistanu, ki se spreminja v humanitarno katastrofo. Opozoril je, da je v teh okoliščinah nujno zagotoviti spoštovanje humanitarnih načel, omogočiti humanitarni dostop do ogroženega prebivalstva in poskrbeti za varnost humanitarnih delavcev.

V Afganistanu je 25 milijonov ljudi odvisnih od nujne humanitarne pomoči, od tega skoraj 10 milijonov otrok. Slovenski prispevek bo nadgradil dosedanja prizadevanja, vključno z nujno pomočjo, ki jo je Slovenija najavila na ministrskem zasedanju septembra 2021, in projektom upravljanja Centra za razminiranje MDC (angleško Mine Detection Center) Poliklinike v Kabulu, ki ga že od leta 2016 izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti.