Skoči do osrednje vsebine

Minister Logar napovedal 300.000 evrov humanitarne pomoči za Afganistan

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes prek avdio-video povezave sodeloval na ministrskem srečanju na visoki ravni o humanitarnih razmerah v Afganistanu ter kot takojšnji odziv Slovenije na slabšanje humanitarnih razmer napovedal dodatnih 300.000 evrov za najnujnejše humanitarne potrebe po hrani, zdravstveni oskrbi ter za pomoč notranje razseljenim in beguncem v sosednjih državah.
minister na ezasloni, pred njim udeleženci

Minister dr. Anže Logar prek avdio-video povezave na ministrskem srečanju na visoki ravni o humanitarnih razmerah v Afganistanu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister je na konferenci, ki jo je v Ženevi sklical generalni sekretar OZN Guterres, izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjih humanitarnih potreb in prizadetega prebivalstva v Afganistanu. Poudaril je, da je nujno treba zagotoviti humanitarni dostop do ogroženega prebivalstva, poskrbeti za varnost humanitarnih delavcev ter da je tesno sodelovanje držav donatork in OZN ključno, da ne pride do še večje humanitarne krize.

Ministrsko srečanje je bilo namenjeno opozarjanju na slabšanje humanitarne situacije v Afganistanu, izrazu solidarnosti z afganistanskim prebivalstvom in pozivu k zagotavljanju neoviranega humanitarnega dostopa do prizadetih ljudi. Prav tako je služilo kot priložnost za krepitev odziva mednarodne donatorske skupnosti na nujne humanitarne potrebe v Afganistanu. Slovenski prispevki bodo usmerjeni preko WFP, ICRC in UNHCR.

V Afganistanu se skoraj polovica prebivalstva že sooča z akutno prehransko negotovostjo, od tega skoraj 7 milijonov otrok, mlajših od 5 let. Pričakuje se, da se bo humanitarna kriza še poglobila. Po umiku vojakov ZDA in NATO iz države so se razmere še poslabšale, kar je privedlo do velikega števila beguncev in razseljenih oseb.