Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na seji Sveta vlade za Slovence po svetu

Predsednik vlade Janez Janša je danes kot predsedujoči vodil sejo Sveta vlade za Slovence po svetu, ki je bila namenjena pogovoru o ohranjanju in krepitvi znanja slovenskega jezika Slovencev po svetu ter pregledu dosedanjega dela in usmeritvam za delo sveta v prihodnje.

Kot podpredsednica sveta je na seji sodelovala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, seje pa so se udeležili tudi predstavniki slovenskih skupnosti iz zdomstva in izseljenstva ter slovenskih organizacij, ki delujejo na področju skrbi za ohranjanje slovenstva po svetu, nekateri tudi preko avdio video povezave. Na seji pa so sodelovali tudi ministri in predstavniki vlade, ki se srečujejo s problematiko Slovencev po svetu: minister dr. Anže Logar, ministrica dr. Simona Kustec, minister mag. Andrej Šircelj, minister Janez Cigler Kralj in minister dr. Vasko Simoniti, državni sekretar Andrej Čuš in direktor Zavoda za šolstvo dr. Vinko Logaj.

Predsednik vlade je na seji sveta zahvalil Slovencem po svetu za ambasadorsko delo in predstavljanje Slovenije v tujini. "Lahko bi podeseterili diplomatsko mrežo, vendar nikoli ne bi mogli enačiti z njo učinka, ki ga ima Slovenija z vašim delom. Vsak, ki se počuti Slovenca, ima nek odnos do Slovenije in to prizna tudi v odnosu z drugimi, je največ, kar lahko naredi posameznik za to, da gre glas za Slovenijo okoli." Predsednik vlade je ob tem spomnil na vlogo Slovencev po svetu v času slovenskega osamosvajanja. "Kakšno moč predstavljate Slovenci po svetu, smo se zavedali pred 31. leti, ko Slovenija ni imela formalne diplomacije, tista, ki je v Sloveniji bila, pa je delala proti nam, in so Slovenci po svetu predstavljali bistveno protiutež. V enem tednu se je zaradi Slovencev po svetu svetovno javno mnenje spremenilo v našo korist." Predsednik vlade je na seji podprl predlog, da bi bile seje vladnega sveta pogostejše, kar bi v delo vneslo neko novo dinamiko. Glede odprtih predlogov, ki so bil izpostavljeni na seji, je predsednik vlade podprl vsa prizadevanja za izboljšanje položaja Slovencev po svetu ter še posebej izpostavil delo za mlade generacije.