Skoči do osrednje vsebine

344. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije v povezavi z razmerami v Ukrajini in izdala Odlok o zagotavljanju navigacijskih služb zračnega prometa za potrebe preletov zrakoplovov zavezniških držav za čas izvajanja ukrepov kriznega upravljanja Nata zaradi razmer v Ukrajini. Izdala je tudi Odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo in ustanovila Medresorsko operativno skupino za usklajevanje humanitarne in tehnične pomoči Ukrajini.

Vlada sprejela novo Uredbo o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije v povezavi z razmerami v Ukrajini 

Vlada je izdala novo Uredbo o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije v povezavi z razmerami v Ukrajini in izvajanju uredb (EU) v zvezi s temi omejevalnimi ukrepi, ki bo objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije. 

Po priznanju neodvisnosti in suverenosti samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk s strani Ruske federacije 21. februarja 2022 in napotitvi ruskih oboroženih sil v Ukrajino, je EU sprejela več pravnih aktov, s katerimi se je odzvala na razmere v Ukrajini. Zaradi preglednosti nad vsemi spremembami in dopolnitvami pravnih aktov EU o omejevalnih ukrepih je Vlada Republike Slovenije izdala novo uredbo. Slednja vključuje omejevalne ukrepe in sankcije za kršitev določb v uredbi navedenih pravnih aktov EU.

Z uveljavitvijo nove uredbe se razveljavi prejšnja Uredba o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije v povezavi z razmerami v Ukrajini in izvajanju uredb (EU) v zvezi s temi omejevalnimi ukrepi. 

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo 

Vlada je izdala Odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo. 

Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) je med drugim določil začasne ukrepe na področju kmetijstva. Vlada Republike Slovenije s tem odlokom predpisuje podrobnejše pogoje za dodelitev finančnega nadomestila. 
Odlok določa, da mora nosilec kmetijskega gospodarstva za pridobitev finančnega nadomestila poleg pogojev, opredeljenih v ZOUPDCE, izpolnjevati še naslednje: 

  • na dan uveljavitve tega odloka ni v postopku zaradi insolventnosti po določbah zakona, ki ureja finančno poslovanje, postopke zaradi insolventnosti in prisilno prenehanje;
  • ima na dan uveljavitve tega odloka poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 evrov, 
  • ima za nakazilo dodeljenih sredstev odprt transakcijski račun v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.

Odlok nadalje ureja tudi podrobnejši postopek za pridobitev finančnega nadomestila ter pogoje in način morebitnega vračila finančnega nadomestila, če nista izpolnjena pogoja določena v ZOUPDCE.

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) bo nosilcem kmetijskega gospodarstva, ki izpolnjujejo pogoje iz tega odloka, v 30 dneh po njegovi uveljavitvi, na podlagi podatkov iz uradnih evidenc, izdala informativno odločbo v skladu s ZOUPDCE, ki ureja ukrepe za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu.

Za ukrep po ZUOPDCE in tem odloku je predvidenih nekaj manj kot 32 milijonov evrov proračunskih sredstev. 

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Odlok o zagotavljanju navigacijskih služb zračnega prometa za potrebe preletov zrakoplovov zavezniških držav zaradi razmer v Ukrajini

Vlada je izdala Odlok o zagotavljanju navigacijskih služb zračnega prometa za potrebe preletov zračnega prostora Republike Slovenije zrakoplovov zavezniških držav za čas izvajanja ukrepov kriznega upravljanja Nata zaradi razmer v Ukrajini.

Za izvajanje ukrepov kriznega odzivanja Nata ob trenutnih razmerah je treba zagotoviti zagotavljanje navigacijskih služb zračnega prometa za prelete zrakoplovov zavezniških držav. Ti zrakoplovi pa zaradi specifičnih nalog ne morejo vedno leteti v skladu s pravili za splošni za zračni promet (angleško General Air Traffic - GAT). 

Zakon o zagotavljanju navigacijskih služb zračnega prometa sicer določa, da vlada na usklajen predlog ministra, pristojnega za promet, in ministra, pristojnega za obrambo, določi način in pogoje izvajanja navigacijskih služb zračnega prometa za potrebe operativnega zračnega prometa, vendar ta predpis še ni izdan, zato je treba zagotoviti zagotavljanje navigacijskih služb zračnega prometa tudi za zrakoplove, ki ne letijo po pravilih GAT (za katere pa je izvajanje storitev v Republiki Sloveniji urejeno). 

Ob nastopu trenutnih razmer je vlada sprejela sklep, s čimer se je zagotovilo operativno izvajanje preletov zrakoplovov zavezniških držav v slovenskem zračnem prostoru. Od začetka izvajanja sklepa vlade se je izkazalo, da vzpostavljena operativna rešitev ni primerna. Zato se predlaga izdajo tega odloka, s katerim se vzpostavi regularno zagotavljanje storitev navigacijskih služb zračnega prometa za lete zrakoplovov zavezniških držav, vendar le za dosego namena tega predloga – da se zagotovi prelet zračnega prostora Republike Slovenije za zrakoplove zavezniških držav za lete, ki ne letijo po pravilih za GAT, za čas, ko se naslavlja izvajanje ukrepov kriznega odzivanja Nata ob trenutnih razmerah. 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Ustanovitev Medresorske operativne skupine za usklajevanje humanitarne in tehnične pomoči Ukrajini

Vlada je na dopisni seji sprejela Sklep o ustanovitvi Medresorske operativne skupine za usklajevanje humanitarne in tehnične pomoči Ukrajini.

Medresorsko operativno skupino sestavljajo:

  • minister za obrambo kot vodja,
  • državni sekretar Ministrstva za obrambo kot namestnik,
  • generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve kot namestnik,
  • poveljnik Civilne zaščite,
  • predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov,
  • predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve,
  • predstavnik Ministrstva za notranje zadeve, 
  • predstavnik Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo,
  • predstavnik Ministrstva za zdravje,
  • predstavnik Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve
  • predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in
  • predstavnik Slovenske obveščevalno-varnostna agencije. 

Pri delu medresorske operativne skupine lahko po potrebi in skladno s pristojnostmi sodelujejo tudi predstavniki drugih ministrstev in vladnih služb.

Naloga medresorske operativne skupine je usklajevanje humanitarne in tehnične pomoči Ukrajini. Usklajevala bo zbiranje, skladiščenje, transport in predajo humanitarne in tehnične pomoči z agresijo prizadetim prebivalcem Ukrajine.

V primeru, da bo potrebna pomoč beguncem presegla zmogljivosti Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, bo medresorska skupina prevzela tudi usklajevanje sprejema, namestitve in oskrbe beguncev iz Ukrajine. 

Glede na trenutne razmere v Ukrajini in nadaljevanje agresije Ruska federacija se predvideva, da bo kriza dolgotrajnejša. Tako kot druge države EU, se tudi Republika Slovenija odziva z nudenjem humanitarne in druge pomoči Ukrajini ter s sprejemanjem beguncev. Ministrstva in vladne službe te naloge izvajajo po posameznih strokovnih področjih, ki terjajo usklajen pristop, enotno načrtovanje in medresorsko usklajevanje ter hiter pretok informacij med različnimi subjekti v Republiki Sloveniji. 

Administrativno in tehnično podporo za delovanje medresorske operativne skupine bo zagotavljajo Ministrstvo za obrambo.

Vir: Ministrstvo za obrambo