Skoči do osrednje vsebine

Čas velikih naložb v arhiv in muzeje

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v sklopu vladnega obiska v severnem delu Osrednjeslovenske regije obiskal Muzej za arhitekturo in oblikovanje in grad Zaprice ter si ogledal nove prostore Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve. V prizadevanju za decentralizacijo namenja Ministrstvo za kulturo veliko pozornosti in sredstev lokalnemu okolju za razvoj javne kulturne infrastrukture in dediščine.

Severni del Osrednjeslovenske regije sestavlja enajst občin: Kamnik, Komenda, Vodice, Medvode, Mengeš, Trzin, Domžale, Dol pri Ljubljani, Moravče, Lukovica in Ljubljana.

Vladni regijski obisk se je tudi danes začel s sejo vlade, ki je tokrat potekala v Športni dvorani Medvode.

Po seji vlade je minister za kulturo dr. Simoniti obiskal Muzej za arhitekturo in oblikovanje, ki domuje v Gradu Fužine v Ljubljani. Gre za enega najstarejših muzejev arhitekture in oblikovanja v Evropi, ki je bil ustanovljen leta 1972 kot Arhitekturni muzej Ljubljana, danes pa predstavlja dober primer preoblikovanja muzeja v dinamično institucijo z novimi funkcijami.  Minister se je v pogovoru z vodstvom muzeja seznanil z dejavnostjo muzeja, digitalizacijo muzejskega gradiva in pripravo na razstavo o Plečniku, ki jo v muzeju pripravljajo v Plečnikovem letu 2022. Za Grad Fužine je v prihajajočih letih predvidena obnova, ki jo bo sofinanciralo Ministrstvo za kulturo in s katero bo muzej pridobil dodatne razstavne prostore in depoje.

V Ljubljani si je minister nato skupaj z vodstvom Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve ogledal propadajočo stavbo na Poljanski cesti 40, ki bo v prihodnjih letih temeljito prenovljena. Spomnimo, pred dobrim tednom dni je bila v prostorih Ministrstva za kulturo podpisana pogodba o rekonstrukciji in dozidavi objekta na Poljanski cesti 40, kjer bosta arhiv in muzej do predvidoma konca leta 2023 dobila nove prostore.

Ob koncu vladnega obiska je minister dr. Simoniti obiskal grad Zaprice oziroma renesančni dvorec Zaprice v občini Kamnik, ki je bil zgrajen v 16. stoletju, v 18. stoletju pa je bil prezidan v baročnem slogu. V prenovljenih grajskih prostorih so danes na ogled bogate zbirke Medobčinskega muzeja Kamnik, ki si jih je minister ob obisku tudi ogledal. 

Obisk v regiji se je zaključil z javno tribuno v Domu kulture Kamnik, kjer so se predstavniki vlade srečali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v tem delu regije. 

Prvega aprila sledi še vladni regijski obisk – obisk v južnem delu Osrednjeslovenske regije, ki ga sestavlja štirinajst občin: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Logatec, Log-Dragomer, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče in Vrhnika.

Predstavitev nekaterih projektov in programov, ki jih v severnem delu Osrednjeslovenske regije (so)financira Ministrstvo za kulturo