Skoči do osrednje vsebine

V letu 2021 Civilno zaščito zaznamovala epidemija

Na današnji novinarski konferenci Ministrstva za obrambo je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan predstavil delovanje Civilne zaščite v preteklem letu.

»Za državljane je pomembno, da je Civilna zaščita v neprekinjeni pripravljenosti in da se ob potrebi aktivira in posreduje, to pa zahteva tudi ustrezno organiziranost, opremljenost in usposobljenost. Občutek varnosti, ki nam jo ponuja sistem zaščite in reševanja, v katerem sodeluje več kot 74.000 operativnih pripadnikov sil za zaščito, reševanj in pomoč, je za nas edino zagotovilo, da v nesreči ne bomo ostali sami« je poudaril poveljnik Civilne zaščite.

V zadnjih dveh letih se je naše vsakodnevno življenje dramatično spremenilo. V drugem in tretjem valu epidemije, ki sta trajala od 19. oktobra 2020 do 15. junija 2021, je Civilna zaščita zagotavljala podporo zdravstvenemu sistemu, z bolničarji ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije, ki so opravili 31.305 ur dela, logistična podpora Civilne zaščite pa je omogočala, da je bilo izdanih več kot 4.500.000 kosov različne opreme in več kot 700.000 kosov hitrih antigenskih testov.

Aktivno je pri opravljanju nalog s področja zaščite, reševanja in pomoči sodelovalo 282.188 pripadnikov sil zaščite, reševanja in pomoči, kar je v povprečju znašalo 1.176 na dan. Za lažje spopadanje z epidemijo so nam pomagale tudi donacije s strani ZDA in Združenih arabskih emiratov.

V preteklem letu pa smo pričeli tudi z izvajanjem projekta rescEU s katerim smo vzpostavili skladiščenje strateških zalog osebne zaščitne opreme. S tem se je Slovenija uvrstila na evropskih zemljevid devetih držav, ki imajo vzpostavljeno tako skladišče in služi usklajenemu delovanju držav članic EU pri soočanju z resnimi čezmejnimi zdravstvenimi grožnjami.

Uspešno smo izvedli tudi mednarodno praktično vajo SIQUAKE2020 s scenarijem potresa v osrednji Sloveniji, kjer je sodelovalo več sto udeležencev iz različnih držav in sestavov Civilne zaščite, Policije in Slovenske vojske. Nenazadnje pa je bila ključna prioriteta na področju civilne zaščite prav krepitev odpornosti na naravne in druge nesreče, predvsem v luči izkušenj iz pandemije Covid-19.

V letu 2021 je bilo v Sloveniji 18.271 različnih dogodkov. Od naravnih in drugih nesreč, do nesreč v prometu, požarov, onesnaženj, nesreč z nevarnimi snovmi, najdb neeksplodiranih ubojnih sredstev in številne druge. Zaradi teh je bilo več kot 24.000-krat aktiviranih različnih služb in enot za zaščito in reševanje, od tega največkrat gasilci, skupno 23.575-krat, gorski reševalci 820-krat, 175-krat pa enote z reševalnimi psi. Skupaj je na intervencijah sodelovalo 149.820 reševalcev.

V Sloveniji že od leta 1992 vsak 1. marec praznujemo dan Civilne zaščite. Ta dan je namenjen prostovoljnemu gasilstvu ter različnim reševalnim službam, od gorske in jamarske, do potapljaške pa Rdečega križa, skratka vsem strukturam, ki tako ali drugače nepoklicno ali poklicno izkazujejo solidarnost, pomoč soljudem in so vselej pripravljeni, da se odzovejo, ko je njihova pomoč potrebna.

Priznanja Civilne zaščite so podeljena za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Letos bo skupaj podeljenih 284 priznanj, od tega:

  • 132 bronastih
  • 82 srebrnih
  • 29 bronastih
  • 40 plaket in
  • 1 kipec

Vsem prejemnikom priznanj se zahvaljujem za njihovo predanost, zavzetost in dolgoletno delo v sistemu zaščite in reševanja.

Poveljnik Civilne zaščite RS za govorniškem omizjem v ozadju SLO in EU zastava.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije. | Avtor: Uprava za zaščito in reševanje