Skoči do osrednje vsebine

Izredna seja Vlade Republike Slovenije v luči zaostrenih razmer v Ukrajini

Vlada Republike Slovenije se je danes, v petek, 25. februarja, sestala na izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini.
Janez Janša sedi za mizo, pred njim je prenosni računalnik.

Predsednik vlade Janez Janša. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

Vlada je sprejela odločitev o omejitvah v zračnem prostoru Republike Slovenije, s katerimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba našega zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, pri čemer bo zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa. Omejitve ne bodo vplivale na izvajanje rednega letalskega prometa.

V luči zelo zaostrenih varnostnih razmer v Ukrajini je vlada razpravljala tudi o delovanju kontingenta Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost (angleško Enhanced Forward Presence – eFP) v Latviji v sklopu izvajanja Natovih odzivnih aktivnosti v podporo okrepljeni zavezniški odvračalni in obrambni drži.

Prav tako je vlada na današnji seji razpravljala in sprejela nekatere dodatne ukrepe kriznega odzivanja ter sprejela sklep o pomoči Ukrajini v vojaški opremi.