Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri o razmerah v Ukrajini

Minister za finance, mag. Andrej Šircelj se je udeležil neformalnega srečanja ministrov za ekonomske in finančne zadeve, ki je potekalo v Parizu. Zaradi trenutnega dogajanja so se ministri osredotočili na razmere v Ukrajini.
Ministri sedijo za mizami v dvorani in razpravljajo

Neformalno srečanje finančnih ministrov v Parizu | Avtor: France Diplomatie

1 / 2

Ministri za ekonomske in finančne zadeve držav članic, Evropska komisija in Evropska centralna banka so se strinjali, da je Evropska unija pri odzivu na dejanja Rusija enotna. Evropska unija podpira Ukrajino in je svojo podporo izrazila z nakazilom finančne pomoči. Ministri za finance so bili odločni, da bodo nemudoma uvedli sankcije proti Rusiji, ki so jih sprejeli voditelji držav 24. februarja 2022. Sankcije bodo trajale, dokler bo potrebno, in bodo še dopolnjene. V razpravah o posledicah geopolitične krize na energetski sektor so se ministri strinjali, da bodo pospešili krepitev gospodarske neodvisnosti in trajnostne rasti.

Ministri so Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko prosili za oceno posledic nadaljnjih sankcij na področju dostopa ruskih institucij do finančnega sistema. Ministri se zavedajo, da bodo sankcije prinesle posledice na gospodarskem področju tudi za Evropsko unijo, vendar je to nujno, da se zaščitijo evropske vrednote, zaradi katerih je evropsko gospodarstvo zmožno ublažiti posledice krize.

Na prvi delovni seji so ministri in guvernerji razpravljali tudi o morebitnih posledicah sankcij s strani Rusije proti Evropski uniji, še posebej glede na odvisnost od Rusije na področju energetskega sektorja. Poleg tega so razpravljali o ustreznih ekonomskih politikah za nadaljnjo krepitev rasti in zvišanje produktivnosti. Za to bodo potrebne obsežne investicije na področju digitalnih tehnologij, kompetenc ljudi in zelenega prehoda. Ob tem bo potrebno najti ustrezno ravnotežje med spodbujanjem investicij in zagotavljanjem vzdržnosti javnih financ.

Druga delovna seja je bila namenjena razpravi o možnostih krepitve finančnega sektorja za močnejšo evropsko rast in krepitvi konkurenčnosti Evropske unije na svetovni ravni. Evropski finančni sektor je igral pomembno vlogo v času krize. Za nadaljnjo rast ter zeleni in digitalni prehod bo potrebna še večja opora finančnega sektorja. Kapitalski trg Evropske unije ponuja veliko priložnosti, saj ima Evropska unija enega največjih obsegov varčevalnih sredstev, ki pa so v manjši meri kot v ostalih večjih ekonomijah po svetu namenjena investicijam. Zaradi tega so podjetja preveč odvisna od bančnega sektorja. Potrebno je bolj spodbujati sodelovanje zasebnih investicij v dolgoročnih naložbah, zmanjšati ovire za krepitev enotnega trga in povečati učinkovitost nadzora in finančnega sektorja samega. Močan finančni sektor mora biti tudi odprt za nove tehnologije, obenem pa mora biti odporen na tveganja, ki pri tem nastopajo.