Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za kulturo na pismo evropske zveze mrežnih organizacij EAIPA

Ministrstvo se odziva na odprto pismo evropske zveze mrežnih organizacij (European Association of Independent Performing Arts – EAIPA ), ki izraža skrb, ker je – kot so zapisali – več "pomembnih umetniških organizacij v Sloveniji nenadoma ostalo brez financiranja".

Iz vsebine pisma sklepamo, da se nanaša na Javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2022–2025.

EAIPA je bila očitno zavedena, da gre za vrsto rednega državnega financiranja umetniških institucij. To ne drži, saj gre za javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti. Strokovna komisija oceni prijavljene programe, določeno število najbolje ocenjenih programov (v tem primeru jih je bilo osem) pa je deležnih financiranja. Ministrstvo za kulturo v celoti zaupa presoji komisije, ki se je izkazala za izrazito profesionalno – minister se v ocene razpisa ne vmešava. Tudi v prejšnjih mandatih je bil koncept razpisa identičen.

Tako je površno in pristransko trditi, da je Ministrstvo za kulturo nekaterim subjektom prekinilo sofinanciranje. Nekateri subjekti na področju uprizoritvenih umetnosti, ki jih pismo omenja, tudi v prejšnjih razpisih niso bili prejemniki sredstev iz tega naslova, temveč so bili sofinancirani bodisi iz večletnega projektnega razpisa bodisi iz enoletnih projektnih razpisov.

Javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti namreč ni edini razpis, na katerega se nevladne organizacije lahko prijavijo. Ostale javne kulturne dobrine, ki so prav tako v javnem interesu, Ministrstvo zagotavlja prek drugih javnih razpisov.

Poudarjamo še, da je sredstev, namenjenih za razpis in sploh za nevladni sektor v primerjavi s preteklimi leti bistveno več. Iz tega izhaja, da bodo na razpisu izbrani subjekti prejeli višja sredstva, v nasprotnem primeru, torej višanju števila prejemnikov, bi višina sredstev ostala enaka, torej bi se "drobila", s tem pa onemogočala razvoj in kakovostno izvedbo programov.

Zato ne razumemo poziva EAIPA po višanju sredstev in nadaljevanju financiranja, saj nakazuje, da organizacija očitno ne razume strukture financiranja slovenske umetnosti z javnimi projektnimi oziroma programskimi razpisi. Še posebej pa zavračamo namigovanja, da strokovna komisija na ministrstvu za kulturo ni kompetentna. Izbrana je bila na podlagi strokovnih referenc, ki jih priznava tako nacionalni kot mednarodni prostor, gre za vrhunske strokovnjake na področju umetnosti, obtožbe o manku njihove strokovnosti pa so skrajno žaljive in zavržne.