Skoči do osrednje vsebine

Podelili priznanja najboljšim na področju športa v Slovenski vojski

Danes je bila v Ljubljani slovesna podelitev priznanj najboljšim na področju športa v Slovenski vojski. Razglašeni so bili najboljši v strelski ligi, najboljša enota, brigada, športnica in športnik Slovenske vojske v letu 2021.

V ospredju so bili lanski uspehi vrhunskih športnic in športnikov, ki so zastopali Slovenijo na mednarodnih športnih tekmovanjih doma in na tujem, pa tudi barve Slovenske vojske na vojaških športnih tekmovanjih v okviru Mednarodnega sveta za vojaški šport.

Športnike in športnice Slovenske vojske je nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš ter se jim zahvalil in jim čestital za njihove uspehe. Skupaj z državnim sekretarjem na Ministrstvu za obrambo Tonetom Slakom sta podelila priznanja najboljšim športnikom in športnicam Slovenske vojske v letu 2021.

Pripadnice in pripadniki Športne enote ter športnih reprezentanc Slovenske vojske so leta 2021 na poletnih olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih ter svetovnih vojaških prvenstvih skupno osvojili kar 17 medalj. Na poletnem olimpijskem finalu v Tokiu je Janja Garnbret v športnem plezanju z veliko prednostjo osvojila zlato medaljo v kombinaciji športnega plezanja. Tudi v Pekingu, kjer se končujejo zimske olimpijske igre, sta dva športnika, zaposlena v Slovenski vojski, Žan Kranjec in Tim Mastnak, osvojila srebrni kolajni. Na svetovnih vojaških prvenstvih CISM (francosko Conseil International du Sport Militaire) so vojaški športniki lani osvojili dva naslova svetovnih vojaških prvakov. Avgusta je v Španiji postal vojaški prvak v triatlonu Jaroslav Kovačič, konec oktobra pa v Parizu še judoistka Andreja Leški. Leškijeva je leta 2021 osvojila tudi srebro na svetovnem prvenstvu v Budimpešti in še bron na evropskem prvenstvu v Lizboni.

Razvrstitev v strelski ligi:

  1. mesto: višji vodnik Jože Pugelj, Enota za specialno delovanje
  2. mesto: višji štabni vodnik Robert Petrač, Enota za specialno delovanje
  3. mesto: praporščak Branko Ovijač, Center za združeno usposabljanje

Med enotami so bile najboljše:

  1. mesto: 132. gorski polk
  2. mesto: poveljstvo Logistične brigade
  3. mesto: Generalštab

Naziv najboljše brigade je osvojila Logistična brigada.

V ženski konkurenci so najboljše športnice:    

  1. mesto in najboljša športnica: stotnica Mojca Flerin Drevenšek, 132. gorski polk       
  2. mesto: višja vodnica Tina Zagorc, Center vojaških šol
  3. mesto: poddesetnica Suzana Flerin Drevenšek, 132. gorski polk

Najboljši športniki:                                                                                                               

  1. mesto: štabni vodnik David Rihtarič, Rodovski bataljon 72. brigade
  2. mesto: praporščak Iztok Arbajter, Športna enota
  3. mesto si delita: poročnik Aleš Kuhar, Generalštab, in vojak Tomaž Pirnat, 74. pehotni polk