Skoči do osrednje vsebine

Kulturna dediščina v Primorsko-notranjski regiji kot priložnost

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v sklopu vladnega obiska v Primorsko-notranjski regiji obiskal Notranjski muzej Postojna, grad Prem in Park vojaške zgodovine Pivka. Ob obisku parka je prisostvoval podpisu sporazuma o sodelovanju med štirimi slovenskimi muzeji v letu 2022, ki predstavlja dober primer medmuzejskega sodelovanja.
Minister za kulturo na seji vlade v sklopu vladnega regijskega obiska

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na seji vlade v sklopu vladnega obisku v Primorsko-notranjski regiji | Avtor: Vlada Republike Slovenije

1 / 16

Vladni regijski obisk se je že tradicionalno začel s sejo vlade, ki je tokrat potekala v prostorih Občine Cerknica.   

Po seji vlade je minister za kulturo dr. Simoniti obiskal Notranjski muzej Postojna, ki letos praznuje 75 let. Muzej s stalno razstavo Muzej Krasa hrani bogato naravno in kulturno dediščino kraškega sveta. Minister se je z vodstvom in zaposlenimi pogovarjal o delovanju muzeja ter izrazil priznanje zaposlenim za dobro delo. Ministrstvo delovanje muzeja letos sofinancira z 244.298 evri.

Delovni obisk regije je minister nadaljeval v občini Ilirska Bistrica. Obiskal je enega najstarejših gradov v Sloveniji – grad Prem. Na gradu si je ogledal muzejske zbirke in se obenem seznanil z načrti glede oživitve dejavnosti na gradu. Letos se nadaljuje obnova gradu, ki jo bo ministrstvo sofinanciralo z 51.260,63 evra.

Ob koncu delovnega obiska je minister obiskal Park vojaške zgodovine Pivka. V Vojaškem muzeju je prisostvoval podpisu sporazuma o organizacijskem, strokovnem, promocijskem in tržnem sodelovanju med štirimi muzeji v letu 2022 – Muzejem novejše zgodovine, Narodnem muzeju, Tehniškem muzeju in Parkom vojaške zgodovine Pivka. Muzeji so si v parku uredili skupne razstavne depoje, ki so odprti in dostopni za obiskovalce. Depoje si je danes ogledal tudi minister. Ob podpisu sporazuma je minister poudaril velik pomen tovrstnega pristopa muzealcev, saj gre za primer dobrega medmuzejskega sodelovanja.

Obisk v regiji se je zaključil z javno tribuno v Krpanovem domu Pivka, kjer so se predstavniki vlade srečali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

Marca in aprila sledita vladna obiska v Osrednjeslovenski regiji.

Ob obisku regije predstavljamo nekaj projektov in programov, ki jih v Primorsko-notranjski regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.