Skoči do osrednje vsebine

Izzivi in priložnosti Primorsko-notranjske regije

Člani vlade so bili danes na delovnem obisku v Primorsko-notranjski regiji. Regijo sestavljajo občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna. Ob koncu obiska so se udeležili javne tribune v Pivki, na kateri so županom, gospodarstvenikom in drugim nosilcem razvoja v regiji odgovarjali na vprašanja.

Župan občine Pivka Robert Smrdelj se je v imenu občin Vladi Republike Slovenije zahvalil za dobro in korektno sodelovanje v dveh letih mandata. Partnerskega sodelovanja se nadeja tudi v prihodnje.

V uvodu je podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin omenil številne teme, ki so se jih ministri dotaknili med obiskom. Poudaril je, da je v tej regiji zaposlenost nadpovprečna, prav tako so ljudje nadpovprečno zdravi.

Generalni direktor Statističnega urada Republike Slovenije Tomaž Smrekar je predstavil sveže statistične podatke o primorsko-notranjski regiji, ki je najmanjša slovenska regija, peta najmlajša regija pa po starosti med regijami. Med drugim je zanjo značilna zelo visoka delovna migracija, druga najvišja med regijami. Plače, ki so ustvarjene na območju te regije, so najnižje v Sloveniji.

Ministri so v nadaljevanju odgovarjali na vprašanja prisotnih na javni tribuni o regijskih projektih in drugih pomembnih zadevah.

Podpredsednik Vlade RS Matej Tonin je zaključil z besedami, da si vlada želi biti blizu ljudem, tudi zato se redno odpravljajo na teren in se zavedajo, da je odpravljanje teh regionalnih razvojnih razlik ena izmed ključnih stvari, da bo življenje prijetno vsepovsod po Sloveniji. »Izdatno investiramo v gospodarstvo, in zdi se mi pomembno povedat tudi to, da za vsemi temi investicijami, ki smo si jih lahko v zadnjem času privoščili zaradi nekoliko lažjega dostopa do denarja na finančnih trgih in tudi do evropskih sredstev, da se investicije vrstijo na številnih področjih, od zdravstva, sociale, do tudi drugih področij, in da bo to zagotovo tudi trasiralo razvoj Slovenije vsaj za naslednjih, če ne naslednjih deset let, če ne celo dvajset,« je pojasnil obrambni minister.