Skoči do osrednje vsebine

Varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

Na današnji novinarski konferenci Ministrstva za obrambo je Igor Boh, predstavnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi predstavili aktivnosti ob onesposobitvi letalske bombe v Mariboru ter pregled aktivnosti in statistike iz leta 2021.

V Mariboru izvedli obsežno intervencijo

Mesec januar je zaznamovala najdba neeksplodiranega ubojnega sredstva v Mariboru. Intervencija se je pričela s prijavo 11. januarja, in sicer v industrijski coni Tezno je bila pri gradbenih delih odkrita letalska bomba. Le-ta sodi med zahtevnejše in nevarnejše akcije, če govorimo o varstvu pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, je pojasnil Boh.

Na teren je bila poslana ekipa, ki deluje na območju Štajerske regije in izvedla ogled stanja. Še istega dne je bila na kraj napotena druga enota iz Nove Gorice, ki so natančneje analizirali najdeno. Šlo je za klasično ameriško letalsko bombo v kateri so bili še vedno nameščeni vžigalniki. Po prvem ogledu je kazalo, da bomba ni bila poškodovana.

Pri izvajanju intervencije takega obsega pa je v ozadju še veliko drugih aktivnosti. Po natančni identifikaciji so pripravili elaborat, kjer je opredeljeno kako se bo pristopilo k izvedbi uničenja oziroma celotnega postopka. Po pripravi zemljišča so ustrezno zavarovali tudi kritično infrastrukturo v neposredni bližini. Med postopke za nevtralizacijo bombe spadajo: zapore cest, izdelava seznamov za evakuacijo prebivalcev neposrednega območja in dogovori z lastniki industrijskih objektov.

V okviru intervencije tako velikega obsega je bil vzpostavljen tudi štab civilne zaščite, ki je usklajeno in tekoče opravljal vodenje intervencije.  V nedeljo, 16. januarja, je bil dan izpeljave uničenja. Bomba je bila pripravljena in odpeljana v skladišče, vžigalniki v bombi so popustili in bilo jih je možno odstraniti iz bombe ter uničiti na samem kraju najdbe.

Presek izvedbe same intervencije in postopkov je pokazal naše izredno zadovoljstvo nad prebivalci tamkajšnjega območja, ki so bili naklonjeni k sodelovanju z nami in s tem omogočili varno odstranitev bombe.

Statistika za leto 2021

Statistika za leto 2021 je za Državno enoto pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi pokazala rekordne podatke. Opravili so 654 intervencij v katerih je bilo skupno najdenih 4.271 kosov, kar je znašalo skupno težo 13.363,53 kilogramov. Te podatki kažejo, da obstaja velika verjetnost, da bomo naleteli na najdbo neeksplodiranega ubojnega sredstva, največja verjetnost je prav v Severno-primorski regiji, kjer so intervencije najpogostejše..

Izvedenih je bilo tudi 5 pregledov zemljišč po naročilu gospodarskih družb, v Mariboru je bila zgolj ena:

  • Elektro primorska (gradnja kablovoda Bovec - Kobarid) - jan.-marec 2021
  • DRI (obvoznica Kidričevo) - marec 2021
  • HENKEL Maribor - maj - junij 2021
  • Intermedia inženiring d.o.o. (ARGONAVTI Vrhnika) - september 2021
  • Občina Kidričevo (gradnja industrijske cone Kidričevo) - sondiranje v decembru

Sredstva so vsako leto bolj nevarna, zato je bilo v lanskem letu na samem kraju odstranjenih 3.021 kosov v skupni teži čez 7 ton. To pomeni, da se bo v bodoče precej intervencij oziroma uničenj izvedlo na samem kraju.

Kakšni so pravilni postopki ob najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva?

Ob koncu izjave je Boh ponovno poudaril kako pomembni so pravilni postopki ob najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev. To so, da ob najdbi nevarnega predmeta čim prej obvestimo center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113. Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in najdenem predmetu.  Če okoliščine omogočajo, fotografiramo najdbo z mobilnim telefonom in jo posredujemo operaterju v klicni center. Ob klicu na številko 112 ali 113 posredujemo podatke: 

  • kdo kliče,
  • kje je (kraj najdbe),
  • kaj je našel,
  • kakšen je predmet (opis najdbe),
  • ali so ogroženi ljudje in živali.

Kako postopamo na kraju najdbe?

  1. Ne povzročamo panike.
  2. Zavarujemo kraj najdbe.
  3. Se predmeta ne dotikamo, ga ne prestavljamo ali razstavljamo.
  4. Kraj, kjer je nevarni predmet, zapustimo po isti poti po kateri smo do njega prišli.
  5. Ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev.

Celotno izjavo si lahko ogledate na povezavi na kanal Ministrstva za obrambo.

Pripadnik Državne enote pred neeksplodiranimi sredstvi za omizjem, v ozadju sta SI in EU zastava.

Igor Boh | Avtor: Ministrstvo za obrambo