Skoči do osrednje vsebine

Ukrepi zaradi aviarne infuence pri prostoživečih pticah še vedno v veljavi

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarjamo, da na celotnem območju Slovenije še vedno veljajo naslednji ukrepi za zmanjševanje tveganja za prenos visoko patogene aviarne influence (HPAI) v reje zaradi primerov pri prostoživečih pticah:

  •  zadrževanje perutnine in ptic v ujetništvu je dovoljeno le v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi; zaradi dobrobiti se lahko vodni perutnini omogoči dostop do vode, vendar je pri tem treba preprečiti fizični stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi;
  • krmljenje in napajanje perutnine in ptic v ujetništvu je dovoljeno le v zaprtih oziroma pokritih prostorih; oskrbovanje perutnine z vodo iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop prostoživeče vodne ptice, je dovoljeno po obdelavi vode, ki zagotavlja inaktivacijo virusov aviarne influence (npr. prekuhavanje, uporaba filtrov, UV razkuževanja ali kemijskih substanc, kot je npr. kloriranje);
  • prepovedano je vsakršno zbiranje perutnine in drugih ptic v ujetništvu na trgih, predstavah, razstavah in kulturnih prireditvah.

Prepovedano je tudi krmljenje prostoživečih vodnih ptic, ker se s tem zmanjša nepotrebno zadrževanje ptic na posameznih mestih in možnost prenosa virusa med njimi ter na perutnino in ptice v ujetništvu preko kontaminirane obutve in obleke.

Pozivamo rejce perutnine, da pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji (spremembe v proizvodnji – padec nesnosti, povečana umrljivost, zmanjšana poraba vode in krme, spremembe v obnašanju živali), nemudoma pokličejo svojega veterinarja.

Ukrepi so predpisani s Sklepom o določitvi nujnih ukrepov v zvezi s pojavi aviarne influence pri prostoživečih pticah (Uradni list RS, št. 3/2022).

Več informacij je na spletni strani Aviarna influenca v Sloveniji.