Skoči do osrednje vsebine

Kultura predstavlja velik potencial za rast in razvoj Posavske regije

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti si je v okviru vladnega obiska v Posavski regiji ogledal grad Pišece in Tariški dvorec v Radni ter obiskal Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

Tudi tokratni regijski obisk se je začel s sejo vlade, ki je potekala na Brežiškem gradu.  

Po dopoldanskem zasedanju predstavnikov vlade si je minister za kulturo dr. Simoniti ogledal grad Pišece v Bizeljskem gričevju v občini Brežice, katerega obnovo je Ministrstvo za kulturo sofinanciralo iz domačih in evropskih sredstev. Gre za enega redkih gradov, ki je bil skoraj v celoti obnovljen, vključno s komunalno infrastrukturo, z novim parkiriščem in dostopno potjo. Da bo grad celovito obnovljen, je treba dokončati še sanacijo romanskega stolpa in obnoviti kapelo z restavratorskimi deli. Minister je ob obisku gradu dejal, da so finančna sredstva za dokončanje obnove zagotovljena in izrazil prepričanje, da Ministrstvo za kulturo lahko gradu Pišece da novo vsebino in mu zagotovi lepše čase.

Delovni obisk je minister za kulturo dr. Simoniti nadaljeval v občini Sevnica. Pred Tariškim dvorcem v naselju Radna ga je sprejelo vodstvo podjetja Siliko. Ministra so seznanili z željami podjetja po širjenju proizvodnje. V ospredju pogovora je bil ravno Tariški dvorec, ki je vpisan v Register kulturne dediščine, a stoji na območju, na katerem Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Sevnica predvideva razvoj proizvodnih dejavnosti.

Ob koncu delovnega obiska je minister dr. Simoniti obiskal Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Seznanil se je z načrti galerije in si ogledal razstavo "Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama". Razstava predstavlja umetnike, ki so študirali v Zagrebu, ter njihova dela do druge svetovne vojne. Na ogled je več kot sto trideset slikarskih in kiparskih del ter grafik najbolj znanih slovenskih umetnikov, kot so Zoran Mušič, Gabrijel Stupica, France Mihelič, Marij Pregelj, Maksim Sedej, Zdenko Kalin in številni drugi. Umetniška dela slovenskih avtorjev in avtoric so predstavljena skupaj z deli njihovih hrvaških kolegov, kot so Antun Motika, Oton Postružnik, Marijan Detoni, Fran Šimunović in drugi.

Obisk v regiji se je zaključil z javno tribuno v Kulturnem domu v Krškem, kjer se je predsednik vlade skupaj z ministri srečal z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

Z delovnim obiskom Posavske regije se začenja niz treh vladnih regijskih obiskov. V februarju bo minister skupaj z drugimi predstavniki vlade obiskal še Osrednjeslovensko in Primorsko-notranjsko regijo.

Ob obisku regije predstavljamo nekaj projektov in programov, ki jih v regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.